Devětapadesátiletý Jan Pořízek, vůdce blanenského skautského střediska Světla, byl před několika lety u znovuobnovení velikonoční tradice klapání v Blansku. Vše začalo tím, že se na půdě blanenské fary našly dvě staré klapačky z roku 1929. „To byl jasný impuls pro obnovení tradice. Klapání bylo po roce 1939 v Blansku zakázané. Podle pamětníků se snad ještě jednou nebo dvakrát klapalo po válce a pak už nic,“ připomíná historii Pořízek mezi skauty zvaný Bobr.

Podle historické klapačky si Blanenští nechali vyrobit šedesát věrných kopií od truhlářů v letovické Masarykově střední škole a od roku 2014 s nimi skauti a členové farnosti pravidelně vyrážejí do ulic Blanska. Podle tradice to musí být jen chlapci a muži.

Začátek prvního velikonočního klapání je vždy na Velký pátek ve tři hodiny odpoledne u kostela svatého Martina. „Je to čas, kdy měl Ježíš zemřít na kříži,“ vysvětluje chlapcům a mužům shromážděným u kostela blanenský farář Jiří Kaňa.

Znovu klapači, tentokrát už i s řehtači, vyrazili na Velký pátek večer a ráno na Bílou sobotu. Zatímco předchozí roky procesí chodilo vždy od kostela ke hřbitovu, letos zvolilo tři nové trasy. „Jednu jsme vybrali přes Horní a Dolní Palavu, které patří mezi nejstarší ulice v Blansku. Tamní domy letos slyšely klapání znovu po sedmdesáti letech,“ přibližuje Pořízek.

Průvod skončil u blanenského hřbitova, kde Bobr pro účastníky rozkrájel dva bochníky chleba. To aby si o půstu na Velký pátek uvědomili hodnotu jídla.

Jan Pořízek už si Velikonoce bez této tradice neumí představit. „Je to pro mě součást velikonočních svátků, těším se na to každý rok. Připomínám si tím i dětství ve Vavřinci, kde jsem jako dítě chodil klapat pravidelně. Dodnes si pamatuji, že když se říkalo, že zvony uletěly do Říma, představoval jsem si, jak dostaly křídla,“ vzpomíná.

Nepochybuje o tom, že klapat se v Blansku bude i v příštích letech. „Chodí malí kluci, studenti i dospělí muži. Skauti jsou společenství, na které se dá spolehnout. Věřím tomu, že znovuobnovená tradice bude pokračovat,“ dodává.

V asi čtyřicetičlenném průvodu šel v pátek odpoledne například dvacetiletý Michal Šebela z Blanska. „Účastním se už od začátku každý rok. Jsem skaut a věřící, tímto způsobem uctím památku Ježíše Krista,“ má jasno mladík.