Uvažovalo se o ní už v minulosti, příprava projektu byla ovšem složitá. „Zasahuje do dvou katastrů, proto se dlouho řešilo územní rozhodnutí. Záležitost skončila až tím, že už proti němu nebylo odvolání. Spor ovšem trval asi dva roky. Následovaly práce na projektu ke stavebnímu povolení. Jenže pak se ještě změnily způsoby, jak čerpat dotace," vysvětlil starosta Lipůvky Ivo Pospíšil.

Možnost zaplatit stavbu z dotací byl také důvod, proč se stavbou otálela Kuřim. „Vhodná možnost se objevila až nedávno. Požádali jsme proto o dotaci, která má zajistit snazší dopravu do zaměstnání," upřesnil starosta města Drago Sukalovský.

Další cyklostezka
Další plánované cyklostezky na Brněnsku. V září už podepsali zástupci obcí smlouvu o partnerství.

• Kuřim - Brno. Hotová má být do konce roku 2018.
• Kuřim - Bystrc nebo Kníničky přes Moravské Knínice a Jinačovice.

Už při zajišťování územního rozhodnutí vyvolala stavba cyklostezky odpor. Jednu ze stížností podal bývalý blanenský senátor Vlastimil Sehnal. „Místo, kudy má cyklostezka vést, je nyní veřejná cesta, kterou využívám, abych se dostal na svůj pozemek. Pokud se změní na cyklostezku, znemožní mi to přístup a znehodnotí se tím i pozemky," postěžoval si Sehnal.

Stejnou připomínku jako bývalý senátor podal i další majitel pozemků. Obě stížnosti ovšem stavební úřad zamítl. Sehnal se proto rozhodl podat odvolání také proti nedávno vydanému stavebnímu povolení. „Obrátím se i na soud. Nemám z toho radost, ale jinou možnost nemám. Přitom by stačilo, aby v minulosti udělali z cesty v blízkosti mého pozemku účelovou komunikaci," doplnil Sehnal.

Místní obyvatelé ovšem snahu o propojení obou obcí vítají. „Zatím musím využívat silnici, po které jezdí hodně aut. Necítím se bezpečně. Líbí se mi, že na cyklostezku bych se napojil už v centru Kuřimi," zhodnotil plány například Karel Kyjovský.

Za cyklostezku zaplatí obě obce asi třicet milionů korun. Dotace pokryje zhruba osmdesát procent částky. „Pro nás to znamená, že zaplatíme asi půl milionu korun. Pokud nabude stavební povolení právní moci, může být cyklostezka hotová letos. Lidé se ale pravděpodobně budou odvolávat, proto to odhaduji až na příští, nejpozději přespříští rok," doplnil starosta Lipůvky Pospíšil.

Stavební povolení je platné pouze do konce roku 2018.

HANA FLORIANOVÁ
ELIŠKA SRNCOVÁ