Drobné historické stavby už jsou totiž zchátralé. Havarijní stav kaple svatého Floriána na návsi v Rudce u Kunštátu si vyžádal rychlý zásah už v minulém roce. „Začalo praskat obvodové zdivo, proto jsme nechali kapli pracovníky odborné firmy svázat. Na fasádu jsme nechali nalepit terčíky, abychom sledovali, jestli pohyb zdí nepokračuje," popsal současný stav místostarosta Libor Sedlák.

Dalšímu praskání se podařilo zabránit a díky tomu se jednolodní podélná kaple na jaře dočká i nové fasády. Ta si letos z rozpočtu vyžádá devadesát tisíc korun, za loňské práce radnice zaplatila padesát tisíc. Stavba je od roku 1958 zapsána do seznamu kulturních památek České republiky.

Dlouhý čas a povětrnostní podmínky se podepsaly také na stavu sochy Panny Marie stojící v Kunštátě na náměstí. „Potřebuje nové zlacení a celkovou rekonstrukci. V rozpočtu na její opravu letos počítáme s částkou sto padesát tisíc korun," doplnil kunštátský místostarosta.

Na kompletní rekonstrukci čekají i kaple svatého Cyrila a Metoděje v Hlubokém nebo kaple Narození Panny Marie v Touboři. Kdy však opravy začnou, to závisí na tom, jestli město získá dotace. „O ty jsme usilovali už v roce 2015, ale neúspěšně. Letos o dotace požádáme znovu," uvedl Sedlák. Dodal, že pokud si to stav kapliček vyžádá, tak na nich letos udělají alespoň nejnutnější opravy.

O dobrý stav církevních památek se Kunštátští snaží dlouhodobě. Loni opravili křížek u cesty mezi Kunštátem a Rudkou, před dvěma lety ve spolupráci s osadním výborem kapli Panny Marie Sněžné v Sychotíně. „To stálo kolem sto čtyřiceti tisíc korun," uzavřel Libor Sedlák.