Bioodpadu tam totiž přibývá. „Hodně jej vzniká například v okolí Panské zahrady nebo Jelínkovy chaty. Domluvili jsme se předběžně s vedením Drnovic, že zelený odpad budeme vozit k nim. Dnes ho ale máme tolik, že by ho ani jejich kompostárna pojmout nestačila. Proto jsme usoudili, že nejlepším řešením bude postavit vlastní kompostárnu," vysvětlil starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Kunštátští jsou ale teprve na začátku. Musejí si nejdříve nechat vypracovat studii. „S odborníkem probereme i vhodné umístění kompostárny. Samozřejmě, že bychom byli rádi, kdyby se nám ji povedlo postavit co nejdříve. Ale bude záležet na tom, jak rychle zpracujeme projekt, a také na dotačních možnostech. Protože z rozpočtu bychom si tak nákladnou investici dovolit zaplatit nemohli," upozornil Wetter.

Kunštátští nyní likvidují trávu nebo zbytky větví pomocí biokontejnerů. Jejich svoz zajišťuje speciální vozidlo. „Kontejnery jsou umístěné na různých místech města. Například u hřbitova, v Újezdu nebo místní části Rudka. Rozmísťujeme je tam, kde je to potřeba. Na celý systém jsme získali dotaci přes dva a půl milionu korun ze Státního fondu životního prostředí," přiblížil kunštátský starosta. Nová kompostárna je dobrým nápadem podle jednoho z obyvatel města Jana Křepely. „Pokud by kunštátská radnice vozila bioodpad do vzdálenějšího města či obce, možná by za svoz a cestu platila zbytečné peníze navíc. Myslím, že vlastní kompostárna bude ideální," míní Křepela.

Například Boskovičtí mají vlastní kompostárnu a město letos pořídilo také kontejnery na bioodpad. Lidé mají zájem také o domácí kompostéry. Vyplývá to z ankety, kterou radnice vyhodnotila nedávno. „Pro bylo asi čtyři sta osmdesát lidí. Čekáme na vhodnou dotaci," řekla referentka odpadového hospodářství Jaroslava Klíčová.