První návštěvníci mohou do zámeckého parku zavítat v sobotu devátého června v jedenáct hodin dopoledne. „Mohou se těšit na akční podívanou s loveckými dravci, střelbu z historických zbraní či na bubenickou show. Samozřejmě nebude chybět ani vystoupení jednotlivých řemeslníků a trh s jejich zbožím," láká na akci Libor Janča z pořádajícího sdružení Řemesla Kunštát.

Jarmark přiblíží třeba výrobu plechových zvonců, starokovářské zpracování oceli, tavení železa v hliněné peci, ale také výrobu ručně foukaného skla, zpracování dřeva včetně tesání trámů nebo výroby loukoťového kola a nebude chybět ani hrnčířství, tedy točení na hrnčířském kruhu nebo drátkování hliněných nádob.

Sobotní program vyvrcholí v devět večer, tak zvaným zapalováním čerta. O den později mohou nedočkavci přijít už v deset hodin ráno. Nabitý program, podobný tomu sobotnímu, bude až do pěti odpoledne. „Čeká je třeba vystoupení zpěvačky a hudebnice Ilony Stryové s elektronickými houslemi. Akce vyvrcholí příjezdem krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad a rytířským turnajem na koních," přizval Janča.

Součástí víkendového Svátku řemesel bude i vyvrcholení druhého sochařského sympozia Dřevosochání. První ročník se konal loni, kdy byl Svátek řemesel tématicky zaměřený na dřevo. Sympozium začíná už v pondělí na náměstí Klementa Bochořáka. Na víkend se sochy přesunou k zámku, kde se v sobotu jednotlivá díla budou dražit.