Od loňského roku se park, který také sousedí se známým křtinským kostelem Jména panny Marie, změnil k nepoznání. Staré stromy pokáceli dřevorubci, těžká technika upravila terén do úhledného francouzského sty­lu.

Vzácné oskeruše

Nyní parkem vede upravená cesta, kterou lemují vysázené stromy mezi nimi i vzácné oskeruše. A na jedné ze strání rostou rododendrony. Nová je i opěrná zeď u silnice. V těchto dnech dělníci finišují s posledními úpravami parku. V první polovině července už bude volně přístupný. „Teď park vypadá moc pěkně. S tím co tady bylo dříve, se to vůbec nedá srovnat. Líbí se mi, že nyní je od silnice krásné vidět křtinský chrám a ne zarostlá a zaplevelená stráň," řekl křtinský farář Tomáš Prnka, který žije na faře poblíž zámku.

To, že park prokouknul, si pochvaluje i křtinský starosta František Novotný. „Náš městys tím jenom získal. Park bude krásně ladit s nedalekým chrámem a do Křtin určitě přitáhne další turisty. Z Brna je to kousek," uvedl Novotný.

Úpravy parku stály bez daně přes šest milionů korun. Téměř dva miliony pokryly dotace z evropských fondů. „Chvíli to potrvá než bude park vypadat, tak jak má. Ještě je tam spousta práce. Dva tři roky, než se osázené stráně a trávníky pořádně uchytí a stromy povyrostou. Ale i do té doby bude park určitě klidovou zónou vhodnou pro procházky a relax. Počítáme, že park budou kromě turistů navštěvovat i místní, maminky s kočárky a důchodci z nedalekého domova pro seniory," řekl vedoucí oddělení správy majetku a investic Jan Waidhofer ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny. Právě Křtinští lesníci majetek univerzity na Blanensku spravují. Úpravy parku jsou závěrečnou částí rekonstrukce tamního zámku a jeho okolí.

Volně přístupný

Podle Waidhofera bude park přístupný celoročně o víkendech, ve všední dny podle počasí. Návštěvníci mohou časem využít i multifunkční plochu se speciálním trávníkem. „Tato plocha bude určena pro krátkodobé akce. Vedení městyse si zde při svých podnicích může třeba postavit stánky. Nebo si zde mohou hrát děti s míčem. Původně jsme chtěli v parku udělat hřiště na pétanque a ruské kuželky. Nakonec z toho sešlo," dodal Waidhofer s tím, že postupně do parku přibudou i lavičky.

Do parku to mají kousek staří lidé, kteří žijí v domově pro seniory Santini. Ten je přes silnici. „U domova máme sice zahradu, ale ta se zatím upravuje. I tak budeme do parku určitě chodit," řekla manažerka domova Helena Kučová.