Divadelníci již tradičně vsadili na autorskou tvorbu. Ta se týká hudby, které se ujal dvorní skladatel KŘOVÝ Lukáš Sotolář, i scénáře, jenž si vzal na starosti Martin Vojáček. „V Honzovi jsem vlastně spojil několik pohádek dohromady. Například Hloupý Honza, Princové jsou na draka a pak nějakou televizní pohádku s čarodějnicí, na jejíž název si už nevzpomenu," říká o samotném psaní Vojáček. Spolu s Marcelou Kuchyňkovou Vojáček hru i zrežíroval.

Letošní Honza Utřinos se od loňského díla liší především svou formou. Pohádka je celá ve verších. „Martin Vojáček mi napsal postavu na míru, ale mělo to jeden háček – celá hra je veršovaná. Jako malá jsem měla potíže s čímkoliv, co se rýmovalo, tak jsem se této role ve verších zalekla. Špatně se mi to učí, ale nedala jsem se a zabojovala jsem," směje se Anna Boháčková, představitelka ironického Kašpárka.

Pro děti i dospělé

Navzdory svému pohádkovému motivu má hra oslovit všechny věkové kategorie. „Je to díky tomu, že některé výrazy jsou tam poněkud ostřejší, navíc veršování ocení spíš dospělý divák než dětský. A také ve hře používám některé hlášky a narážky na jiné „dospělácké" hry a filmy. Sem tam jsou ve hře i vážnější zmínky o ekologických, politických a ekonomických tématech," dodává Vojáček.

Nejnovější divadelní počin KŘOVÝ si diváci mohou vychutnat v pátek večer, ale komu se tento termín nehodí, má ještě další příležitost. A sice v neděli šestého dubna od pěti hodin odpoledne ve Společenském sále Spolkového domu ve Křtinách, v neděli třináctého dubna od pěti hodin v kulturním domě Tumperek v Rudici a ve středu třiadvacátého od šesti hodin odpoledne v brněnské Vaňkovce.

PAVLA HLOUŠKOVÁ