„Opravit kapličku musíme kompletně celou, protože je v dezolátním stavu. Rekonstrukce tak zahrnuje například celou novou fasádu, nové oplechování, aby dovnitř nezatékalo, nové okno i dveře," vyjmenoval starosta Křtin František Novotný.

Rekonstrukce se budou týkat i okolí kapličky. „Kolem kapličky se musí odkopat hlína, která je nyní výš, než byla původně. Odkopáním hlíny se tak odhalí základy kapličky, aby se od nich odvedla voda. Kolem kapličky pak přibude tepaná mříž a zábradlíčko," vysvětlil Novotný.

S rekonstrukcí chtějí Křtinští začít už letos. „Máme všechno připravené, jen čekáme, až bude lepší počasí. Předpokládám, že rekonstrukce bude trvat zhruba měsíc. Kapličku potom chceme znovuotevřít například k nějakému církevnímu svátku," vysvětlil křtinský starosta.

Uvnitř kapličky je umístěná socha Panny Marie. „Zastavují se u ní poutníci, kteří přichází například na křtinskou pouť ze směru od Vyškova," řekl Novotný s tím, že přesné stáří kapličky není známo. „Byla postavena někdy v devatenáctém století, takže je stará už kolem sto padesáti let. Přesné datum, kdy byla postavena, ale nevím," uvedl křtinský starosta.

Oprava kapličky bude podle něj stát asi sto deset tisíc korun. „Sedmdesát procent pokryje dotace a zbytek zaplatíme z našeho rozpočtu," dodal Novotný.