Historický kamenný kříž Křtinští v tomto roce nejen opraví, ale i přesunou na jiné místo. „Kříž pochází z roku 1799 a dřív stával v centrální části hřbitova. To se ale postupem let změnilo, nyní je obestavěný hroby. Kříž tak odvezeme na restaurování do Olomouce a potom ho umístíme do nové části hřbitova," přiblížil starosta Křtin František Novotný.

V nové části hřbitova se opravený kříž stane dominantou. „Upravíme i jeho okolí, kde vybudujeme odpočinkové místo s výhledem na kostel," popsal Novotný s tím, že s úpravami chtějí Křtinští začít už na jaře. „Na podzim už by měl být kříž instalovaný na novém místě," řekl Novotný.

Dalším vylepšením bude rozšíření plochy na parkování aut před hřbitovem. „Také máme zpracovanou studii na výstavbu kolumbária, které nám dosud na hřbitově chybí," uvedl křtinský starosta s tím, že restaurování a úprava okolí kamenného kříže by měly stát kolem dvou set padesáti tisíc korun. Oprava cest asi čtyři sta padesát až pět set tisíc korun. „Budeme proto žádat o dotace ministerstvo pro místní rozvoj a také Jihomoravský kraj. Stejně tak zkusíme sehnat dotaci na kolumbárium. Pokud se ji nepodaří získat letos, pokusíme se o to v příštím roce," dodal starosta.