„Samozřejmě chceme, aby sloužil něčemu smysluplnému, není to ale tak jednoduché, jak se může zdát," komentoval situaci starosta Křtin František Novotný.

Takzvaný nový zámek nechala postavit z bývalého ovčína baronka Adéline Offermanová na začátku dvacátého století. Po druhé světové válce byl rodu Offermanů majetek zabaven a v zámečku našla místo měšťanská škola. Školním účelům budova sloužila až do roku 2000.

Od té doby je opuštěná. „V plánu bylo vytvořit ze školy byty nebo sociální centrum. Nabízel jsem budovu i krajskému úřadu k pronájmu za korunu, ale neměli zájem," řekl starosta.

Městys nemá na rekonstrukci ani provoz sociálního centra peníze. „Budovu udržujeme v co nejlepším stavu. Opravujeme střechu, zajišťujeme nejnutnější úpravy. Na to, že je objekt opuštěný čtrnáct let, je ve velice solidním stavu," dodal Novotný.

Ne všichni místní s ním ale souhlasí. „Bydlím hned vedle staré školy a vidím, jak budova chátrá. Kočka nám odtud nosí myši a zastupitelstvo situaci vůbec neřeší," řekl Otakar Rada ze Křtin.

Zájemci o budovu se občas objeví. „Jednou za čas nás někdo osloví. Už jsme dokonce měli i před podpisem smlouvy, ale nakonec z toho sešlo, protože zájemce nesehnal dost peněz. Nechceme zámeček prodat za každou cenu. Bojíme se, že by nám sem někdo začal stěhovat nepřizpůsobivé občany. Proto raději každého zájemce prověřujeme a zjišťujeme si, jestli něco podobného neprovozuje," dodal Novotný.

MARIE JAHODOVÁ