Podle náměstka pro osobní dopravu ČAD Blansko Richarda Maňouška je situace se zaměstnanci už kritická. „Pracovníků máme tak málo, že si nemohou vybrat dovolenou, na kterou mají ze zákona nárok. Doháníme ještě dovolenou z minulého roku. Chybí nám minimálně deset řidičů," řekl Maňoušek.

Dopravce momentálně zaměstnává asi sto dvacet řidičů autobusů, kteří zajišťují dopravu na Blanensku i Vyškovsku. Potřebuje řidiče na obsazení základních linek i střídající řidiče. Přivítají i ženy. „Nyní zaměstnáváme tři, ale budeme rádi, když jich bude mnohem víc. Cestující je vnímají pozitivně a víme, že ženy tuto práci bez problémů zvládnou," doplnil Maňoušek.

Plánovaná náborová akce je druhá větší v pořadí v poslední době. „Jednu už jsme dělali ve spolupráci s úřadem práce. Díky tomu jsme získali jednoho nebo dva zaměstnance," dodal náměstek.

Ve čtvrtek se zájemci dozví, co všechno práce řidiče obnáší, jaké jsou podmínky přijetí i benefity. Dostanou také informační materiály. Na náborovou akci se chystá například Eva Hradilová z Blanska. „Práce řidičky autobusu mě hodně zajímá. Určitě se přijdu podívat," řekla žena.

Průměrný plat řidiče autobusu se pohybuje okolo dvaceti tisíc korun. „I lehce nad tímto limitem. Navíc jsme ještě udělali nějaké změny v kolektivní smlouvě, které se týkají zvýšení platu," dodal Maňoušek.

Ještě lepší to bude od příštího roku. Od ledna totiž vláda schválila navýšení platů pro řidiče autobusů o čtyřicet procent.

Řidiči autobusu kromě řidičského průkazu patřičné skupiny potřebují profesní průkaz, psychologické vyšetření nebo čistý trestní rejstřík. ČAD Blansko nabízí, že řidičský průkaz skupiny D a profesní průkaz v celkové hodnotě kolem pětatřiceti tisíc korun mohou zájemci absolvovat v autoškole společnosti a na náklady budoucího zaměstnavatele. „Uchazeči s námi v tom případě sepíší dohodu, ve které se zavazují, že u nás budou nejméně dva roky pracovat. Jinak musí poměrnou část peněz vrátit," doplnil ředitel ČAD Blansko Jiří Šebela.