Při odbahnění budou zástupci státního podniku počítat s živočichy, kteří v nádrži žijí. „Tyto činnosti vždy řešíme s odborným ekologickým a biologickým dozorem. Nemůžeme si dovolit, aby zvířata uhynula,“ ujistil Petr Chmelař.

V současné době odborníci Povodí Moravy stále pracují na studii, která zahrnuje i kroky spojené s ochranou živočichů v přehradě. „Záleží, do jaké míry bude snížená hladina. V případě ryb je nyní plánovaný přesun do jiné nádrže. Škeble stačí jen přemístit v Křetínce na místo, kde zůstane víc vody. Nepočítáme s úplným vypuštěním přehrady,“ dodal Chmelař.

Přesun a manipulace s chráněnými vodními tvory musí povolit krajský úřad. „Musí konstatovat, že jiný veřejný zájem převyšuje zájem ochrany přírody. Tak je tomu například u odbahnění,“ popsal zoolog Roman Zajíček z brněnské pobočky agentury ochrany přírody a krajiny.

Knihovna ve Křtinách na Blanensku.
Křtinská knihovna vstala jak Fénix z popela. Teď získala titul Knihovna roku

V srpnu představili vodohospodáři záměr zástupcům letovického a boskovického odboru životního prostředí a Jihomoravského kraje. Jednání se účastní i zástupci obcí a tamní rybáři. „Při odbahňování se hlavně nesmí zakalit voda. Je nutné rybám zabezpečit dost vzduchu. Bahno se přemístí do dvou záchytných nádrží, které v místě vodohospodáři vybudují,“ oznámil člen výboru letovické rybářské organizace Milan Raška.

Rekonstrukce a odbahnění Křetínky začne až poté, jakmile dělníci dokončí rozsáhlé práce na vodním díle v Boskovicích. Tam v létě začala stavba koruny nové hráze a další úpravy spojené především se zvětšením nádrže. Potrvá do podzimu roku 2019.

Přesný termín zahájení prací na Křetínce zatím není známý. Podle mluvčího státního podniku se vše vyjasní až po získání stavebního povolení, přidělení dotace a vyřízení dalších úředních úkonů.

ŠKEBLE? DÁVNO MRTVÉ

V březnu začalo Povodí Moravy opravovat i nádrž Opatovice na Vyškovsku. Ta zásobuje pitnou vodou Vyškov a široké okolí. Je to dosud největší rekonstrukce přehrady. Vodohospodáři opravují nedaleko Vyškova mimo jiné korunu hráze a odpadní koryto.

Krátce po vypuštění opatovické přehrady začala mezi obyvateli Vyškova kolovat informace, že na místě uhynuly škeble. „Někdo tam vyfotil lastury a usoudil, že jde o uhynulé živočichy. Situaci jsme prověřili společně se zástupci odboru životního prostředí. Byly to staré prázdné schránky, které v nádrži ležely mnoho let a patřily dávno mrtvým živočichům,“ objasnil nález Chmelař.

Opravy přehrad v regionu
Boskovice
• doba oprav: léto 2017- podzim 2019
• náklady: 138 milionů korun
• opravy: hlavně stavba koruny nové hráze

Letovice
• doba oprav: nejdřív podzim 2019
• náklady: 160 milionů korun
• opravy: hlavně rekonstrukce hráze

Opatovice
• doba oprav: jaro 2017-jaro 2019
• náklady: 80 milionů korun
• opravy: koruna hráze, odpadní koryto

Náměstí Republiky v Blansku. Ilustrační foto.
Nové stromy a keře zkrášlí blanenské náměstí Republiky