Zatímco je páteční odpoledne vyhrazeno pro tréninky na vodě, večer můžou závodníci spolu s ostatními sladit rytmus na tancovačce na parkovišti u Vranové.

Sobotní den začne v osm hodin ráno poradou kapitánů. Pak se roztočí kolo rozjížděk a opravných jízd. Odpoledne následují semifinále a finále závodu na 200 metrů. Deset minut před pátou odpoledne startuje hlavní závod na jeden kilometr. „Letos jako novinku plánujeme pevné startovací bloky,“ uvedl za organizátory Tomáš Blaška.

Kapacita závodu je šedesát lodí. Pojedou všechny. Mezi posádkami jsou junioři i ženy. Přijedou i závodníci z polské Wroclavi. Spolu s dalšími sedmi posádkami spadají do kategorie sport. Nejvíce posádek však tvoří nadšenci z okolí, někteří z nich jezdí Křetínka Cup pravidelně.

Festival Překročme řeku. Ilustrační foto.
Letecký den pořádají v Kotvrdovicích. Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy

SPOUSTA ZÁBAVY

Pro návštěvníky pořadatelé připravili spoustu zábavy. Lukostřelbu, horolezeckou stěnu a pro nejmenší třeba skákací hrad. Ti starší patnácti let zaplatí dvacetikorunovou slosovatelnou vstupenku. „Hlavní cena v tombole je středně velká koloběžka,“ prozradil ředitel závodu Miroslav Holas.

Pořadatelé doufají, že lidi neodradí předpověď počasí. Zrovna na sobotu není dvakrát příznivá. Stejně jako déšť by návštěvníkům závodu mohla zkazit den pokuta za parkování. Organizátoři proto připomínají velké parkoviště u Vranové.

Závody dračích lodí v minulosti pořádali i na Olšovci. Podívejte se: