Samosběrný čistící stroj bude v Krasové sloužit především na zametání a čištění cest. „Vůz má přední a zadní kartáče a vysává z vozovky veškerý nepořádek a špínu. Jedná se o osvědčený typ stroje, který čistí ulice i v jiných městech a zkušenosti s ním jsou dobré," popsal starosta Krasové Václav Vágner s.

Novou úklidovou techniku budou Krasovští využívat na čištění jak místních komunikací, tak na státní silnici. „Ta totiž obcí prochází," podotkl Vágner.

Kromě zametání bude stroj sloužit i na zvlhčování ulic. „Má vlastní nádrž na vodu a také kropicí nástavbu. V obci máme totiž zámkovou dlažbu, takže například v létě, kdy je velké sucho, se v Krasové velmi zvyšuje prašnost. Díky novému stroji budeme moci v takových případech ulice kropit a tím se prašnost sníží," přiblížil Vágner.

Podle něj je nový stroj pro Krasovské velkou pomocí. „Dříve totiž pracovníci obce zametali ulice ručně. S úklidem pomáhali také obyvatelé obce. Nový stroj představuje profesionální úklidovou techniku, která nám velmi ulehčí práci," řekl starosta s tím, že na ovládání stroje už se školí dva zaměstnanci obce.

Za nový samosběrný čistící stroj Krasovští zaplatili tři miliony šest set osmdesát tisíc korun. Většinu nákladů ale pokryla dotace. „Ta byla tři miliony sto devadesát tisíc korun. Dotaci jsme získali z peněz Evropské unie z Operačního programu životního prostředí právě na omezení prašnosti ovzduší," upřesnil starosta Krasové.