Voněla už ode dveří. Švestková, meruňková, trnkovice, kalvádos, z rynglí i jeřabin. Přes loňskou chabou úrodu ovoce trhl sedmý ročník koštu slivovice v Lipovci rekord. V místní sokolovně se v sobotu sešlo osmapadesát vzorků.

„Tak velkou účast jsme opravdu nečekali. Košt pořádáme v Lipovci posedmé a i přes neúrodu ovoce se nám sešlo nejvíc vzorků ze všech ročníků. A to nejen od místních pěstitelů. Přejeli sem také z Kotvrdovic, Ostrova, Ráječka, Senetářova, Podomí, Nivy, Vysočan, Krásenka i Blanska,“ uvedl předseda Jan Sedlák lipoveckých zahrádkářů, kteří košt pořádali.

Koštu se mohl zúčastnit kdokoliv starší osmnácti let. Koštování bylo přísně anonymní. „Dopoledne jsme přijali vzorky, lahve očíslovali a koštující dostali kartičky, kam zapisovali tři nejlepší vzorky. Z těch pak vyhodnocujme vítěze,“ vysvětlil Sedlák.

Nad čtyřicet vzorků ochutnal například Rudolf Cibulka ze Šošůvky. Sám se lipoveckého koštu zúčastnil už po šesté. Slivovici pálí už více než čtyřicet let a malá štamprdle po ránu mu pomáhá udržet zdraví. „Letos tady mám tři vzorky, slivovici ze švestek, rynglí a červených jeřabin. Ta je obzvlášť pracná, dlouho trvá nasbírání plodů a ještě déle, než je oberu, ale práce s ní se vyplatí. Má nezaměnitelnou chuť, mezi všemi ostatními jsem ji poznal,“ řekl pěstitel.

Pálenku z červených jeřabin vyrábí Cibulka už několik let, recept na ni ale nezískal zrovna snadno. „Slivovici z jeřabin pálili vždycky myslivci. I já jsem recept získal od jednoho starého myslivce. Musel jsem za ním ale chodit léta, než mi jej dal,“ vzpomíná pěstitel.

Na košt do Lipovce vyjel letos poprvé Jaroslav Sováček z Krásenska. „Pravidelně se zúčastňuji koštu slivovice v Krásensku, tam jsem v roce 2008 i vyhrál. Do Lipovce mě přemluvili kamarádi, tak jsem to přijel zkusit,“ prohlásil Sováček.

Do soutěže dovezl pálenku ze švestek. „Vždycky pálím ze švestek. Je to jediná pravá slivovice, nejvíc mi chutná, i když i ostatní pálenky jsou tady dobré,“ dodal Pěstitel.

Vzorky pálenky z řady skleněných lahví ochutnávali koštující celé odpoledne. Kolem osmé hodiny už bylo jasno. Nejvíce lidem chutnala slivovice ze švestek Aloise Zouhara ze Senetářova, druhé místo získal Jaroslav Sedlák z Ostrova u Macochy a na třetím skončil Bohuslav Pírek z Nivy.

Recept na dobrou slivovici je podle vítěze jednoduchý. „Proč si myslím, že se mi letos tak povedla? Asi, protože ji dělám s láskou a pomáhá mi s ní manželka,“ usmívá se Zouhar.