V sobotu vyvěsí v obcích státní vlajky. Sedmnáctý listopad, nazvaný jako Den boje za svobodu a demokracii, připomíná popravu studentů v roce 1939 a zároveň počátek sametové revoluce o padesát let později. Města na Blanensku však žádné připomínkové akce nechystají. Prý není co slavit.

Obce zaujaly k výročí podobný postoj. „My žádnou tematickou akci pořádat nebudeme. Vlastně nás to nikdy nenapadlo a ani si nepamatuji na žádný podnět ze strany obyvatel," nastínil místostarosta Jedovnic Josef Plch.

Starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek má stejný názor. „Dosud nebyla založena žádná tradice vázaná na tento den, nemáme ani žádný památník, ke kterému by lidé mohli nosit květiny. To ale samozřejmě neznamená, že bychom sedmnáctý listopad neuznávali," podotkl. Zdůraznil, že mluví pouze za město. „My nic nechystáme, ale to neznamená, že některé organizace nebo jednotlivci z Boskovic nemohou mít vlastní plány," dodal Dohnálek.

Někteří starostové mají vlastní vysvětlení, proč se podle nich právě tento svátek svým způsobem opomíjí. „Jelikož tento den symbolizuje demokracii, je rozhodně důležitý. Myslím si, že naše země se v této oblasti stále vyvíjí a mnozí výsadu spjatou se svobodou ocení později. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že momentálně se najde příliš mnoho sociálně znevýhodněných Čechů, kteří důvody k oslavám hledají jen těžko," podělil se o svůj názor starosta Rájce-Jestřebí Pavel Perout.

Podobných hlasů se objevuje více. „To, kam jsme za těch třiadvacet let dospěli, k žádné velké oslavě nevybízí," stručně zhodnotil blanenský starosta Lubomír Toufar.

Příběhy bezpráví

Všichni oslovení představitelé měst se však shodli na jednom. Podstata svátku nesmí zmizet z povědomí lidí. To podle nich hrozí především mladým, kteří život v totalitním režimu nezažili.

Tomu se snaží napomoci program Jeden svět na školách, konkrétně jeho projekt Příběhy bezpráví. „Podstatou je zajímavou formou pomoci školám s přednáškami o dějinách dvacátého století. Jako nejúčinnější forma se ukázalo zapůjčení tematického filmu, ke kterému si každá škola sama pozve hosta, jenž může mluvit na základě vlastní zkušenosti. Sice se to nemusí vztahovat ke konkrétnímu datu, ale právě sedmnáctý listopad je ideální příležitostí, jak žákům osvětlit život před rokem 1989," vysvětlila koordinátora projektu Kateřina Saparová.

Zájem o projekt stoupá. „Letos se zapojilo rekordní množství asi sedmi set sedmdesáti škol z celé republiky," vypočítala Saparová.

Na Blanensku se však jedná pouze o tři školy, a sice v Blansku, Boskovicích a Jedovnicích. „Věnujeme se tomu dni obecně, nejen ve vztahu k pádu komunismu. Mrzí nás, že upadá v povědomí nejen dětí, ale i dospělých. I proto jsme na pátek připravili besedu s válečnými veterány, které se může zúčastnit kdokoliv," řekl ředitel jedovnické základní školy Michal Souček.

Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola Blansko se do projektu zapojila už popáté. „Význam tohoto data a změny režimu v našem státě připomínáme na naší škole při každé příležitosti v kterémkoli předmětu. Vždyť sametová revoluce se dotkla všech oblastí našeho života," uvedl pedagog školy Roman Gregor.