Má dvě podlaží. To druhé dělníci dokončili nedávno. „Naše zbrojnice tak má hezkou fasádu, záchody a sprchy pro muže a ženy, vytápění i technickou místnost. A také velkou společenskou místnost, kterou budeme využívat na různé schůze a školení," je spokojený starosta sboru dobrovolných hasičů Martin Čapka.

Původní zbrojnice již podle něj nevyhovovala současným potřebám hasičů. Byla malá a zásahová vozidla se do ní nevešla.

Do první etapy, která zahrnovala stavbu prvního patra, se Cetkovičtí pustili již předloni. „Tehdy jsme dělali hrubou stavbu. V hasičárně tak vznikl prostor pro uskladnění vozidel hasičů a šatny," sdělil starosta Cetkovic Petr Horák.

Dlouhá příprava

Cetkovičtí nemohli na novou hasičskou zbrojnici sehnat dotaci, ale nechtěli už čekat. Téměř celou první etapu zaplatili z vlastního rozpočtu. Celkem dva miliony čtyři sta tisíc korun. Na druhou část se jim povedlo získat dotaci z Jihomoravského kraje. „Práce přišly na zhruba milion čtyři sta tisíc korun. Ze svého rozpočtu jsme zaplatili přes osm set tisíc," řekl cetkovický starosta.

Ten je rád, že už je hotovo, protože přípravy trvaly dlouho. „Nejdříve jsme koupili pozemek od zdejšího farního úřadu. Pak jsme hledali, jak stavbu zaplatit, ale dlouho se nám nedařilo sehnat peníze. Projekt jsme měli připravený celkem pět nebo šest let," přiblížil Horák.

Na jaře plánuje obec ukázat hasičárnu v celé její kráse všem zájemcům. „Nejspíš v dubnu uděláme slavnostní den otevřených dveří, ale pevný termín zatím stanovený nemáme," upřesnil Horák. Ze staré hasičárny obec udělala sklad na uložení obecní techniky.