Jednou z disciplín je ovladatelnost s kládou. Koníci táhnou kládu a jejich kočí je musí řídit tak šikovně, aby projeli všechny určené branky. Na trase je čeká také přepřahání a přesné nasměrování a tlačení klády tak, aby shodila kuželku. „Je to moje nejoblíbenější disciplína, i když dnes mi moc nešla. Soutěžení mě baví. A lidé aspoň vidí, jak kůň umí s kládou pracovat," říká Pavel Škvařil z Horní Lhoty, který přijel s valachy Blekem a Sagarem.

Na řadu přichází těžký tah. To se za koně zapřáhnou kovové sáně a na ně se naloží náklad, se kterým musí tahoun ujet dvacet metrů. Základní váha pro jednospřeží je pět set kilogramů a v dalších kolech se postupně zvyšuje.

Valach Jurášek je dříč a favorit této disciplíny. A diváky nezklame. Kůň jednoho z organizátorů soutěže Dušana Turčana utáhne neuvěřitelných 1 700 kilogramů. Nejvíc ze všech. V páru s valachem Sajmonem zdolávají 2 800 kilogramů. „Je to dobrý výsledek, ale zvládli už i víc," usmívá se Dušan Turčan. Muž závodící za stáj Pavlů ve Spešově je loňským mistrem republiky v kombinovaných soutěžích dvojspřeží, Titulem se pyšní právě díky Juráškovi a Sajmonovi. „Samozřejmě bych letos titul rád obhájil. Ale když se to nepovede, nic se nestane," dodává milovník koní, který s nimi pracuje v lese.

Chladnokrevníci jsou klidní, vytrvalí, silní a pracovití koně. Ovládají je většinou chlapi podobného naturelu, kteří u koní vyrostli. Třeba David Janoš z Kravař u Opavy. „Kolem koní jsem od malička, pracuji s nimi na poli. Ořu, seju, sázím brambory, vozím seno, slámu, skoro všechno. Ušetřím na palivu, je to ekologičtější a klidnější než hrkat s traktorem," říká mladý muž.

Těžká práce mu nevadí. „Baví mě to. Na soutěže jezdím pro zábavu, abych celý rok jen neházel hnůj," směje se Janoš. Do Petrovic přijel podruhé s klisnou Linkou a valachem Brysem sádleckým. „Zapojil jsem se do všech disciplín, v dvouspřeží i jednospřeží. Občas něco vyhraju, ale většinou je to takový zlatý střed," dodává.

Na petrovickém letišti v sobotu pořádně vyfukuje, přesto diváků přišly stovky. Mezi nimi například místní Blanka Nejezchlebová. „Chodím skoro každý rok, baví mě sledovat, co všechno vozatajové s koňmi dokáží. My doma koně nemáme, ale mám tato zvířata ráda," říká žena. Mezi soutěžícími má i svého favorita. „Fandím hlavně Dušanu Turčanovi. Známe se od dětství," má jasno.

V Petrovicích se utkalo celkem osm dvouspřeží a třináct jednospřeží z celé republiky. Kromě ovladatelnosti s kládou a těžkého tahu zápolili ještě ve vozatajské soutěži. Po všech disciplínách s páry koní byl nejlepší Jan Janovský z Hlinska, pohár pro vítěze v jednospřeží si odvezl Otakar Kubíček do Konice.