„Pan Šujan přinesl svěží vítr a je velká škoda, že nedostal šanci pokračovat. Po covidu se mu podařilo rozjet množství zajímavých akcí. Například martinské oslavy nevypadaly, že by je organizoval nějaký diletant. Srovnám-li jeho působení s dobami minulými, pak v blanenské kultuře nebyly nikdy důležité uváděné manažerské schopnosti, ale členství ve správné partaji, což je velká škoda,“ uvedl jeden z obyvatel, který si přál zůstat v anonymitě. Redakce jeho jméno zná.

Narážel na fakt, že oba předchozí ředitelé byli v zastupitelstvu za vládnoucí ODS, zatímco dramaturg a hudebník Šujan se v Blansku politicky neangažuje. Vedení radnice však situaci vidí úplně jinak. Jak už Deník informoval, podle něj selhal jako manažer při řízení městské příspěvkového organizace. Dlouhodobě měli představitelé Blanska také výhrady ke skladbě akcí, které středisko pořádalo.

V Blansku odvolali šéfa kultury Víta Šujana (na snímku). Selhal jako manažer, tvrdí radnice.
V Blansku odvolali šéfa kultury: selhal jako manažer, tvrdí radnice

Deník se na ně obrátil s dotazem, o jaká konkrétní pochybení šlo. „S konkrétnějšími důvody byl pan ředitel seznámen při osobním setkání s vedením města a následně také při jednání se členy rady. Nepovažujeme ale za vhodné je nyní probírat přes média,“ reagovala mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.

Vágní připomínky

S požadavky na to, jak má kulturní středisko fungovat, byl podle ní Vít Šujan seznamovaný opakovaně po dobu svého působení i ve vztahu ke koncepcím, které předkládal. I s konkrétními výhradami a požadavky na změnu.

„Nejde tedy o žádnou novinku. Zadání týkající se nastavení a směřování kulturního střediska přijal již při svém nástupu do funkce. A jestli se ptáte, proč nedostal v této pozici více času? Jeho takzvaná doba hájení byla prodloužená úměrně tomu, jak plnohodnotnou činnost střediska ovlivňovaly vnější vlivy, zejména epidemie koronaviru,“ vysvětlovala mluvčí Komárková. O tom, zda radnice připraví souběžně s výběrem nového šéfa městské kultury případně zásadní změny v jeho koncepci a řízení, bude jeho vedení jednat v následujících dnech.

Vít Šujan je z odvolání rozčarovaný. „Nevím, odkud se ta dlouhodobá a zásadní nespokojenost s mojí prací vzala. Pokud se objevily připomínky, pak zpravidla vágní. Například více akcí pro rodiny s dětmi nebo věci, které bylo potřeba uchopit dlouhodoběji a koncepčněji. Jako nový model farmářských trhů,“ uvedl.

Morava park fest v zámeckém parku v Blansku.
Morava park fest v Blansku si dává pauzu. KilianGang a motosraz pokračují

Je přesvědčený o tom, že podle jím předložené a nerozporované dramaturgie navazující na koncept z výběrového řízení se kulturní středisko posunulo vpřed. I v době koronavirové epidemie. „Pokud požaduje město více masových akcí, bez dalších peněz se to neobejde. Blansko disponuje kulturně a společensky nepočetnou aktivní vrstvou, jejíž možnosti časové, žánrové a ekonomické nejsou pochopitelně bez omezení. Navíc náročností pořádání takových podniků jsme se dostali jako kulturní středisko loni na samotnou mez udržitelnosti. Personální, prostorové i nákladové,“ zdůraznil Šujan.

Upozornil, že většina městských akcí je s volným vstupem. U jiných zase tržby ze vstupného neustále snižují rostoucí náklady na honoráře, energie nebo produkci. „Situaci jsme ale přes veškeré problémy a budoucí výzvy vnímali jako přehlednější, než se jevila do doby před mým nástupem do funkce. Spolupracovníci byli motivovaní a kompetentní, a práce začínala dávat smysl. Odezva nejen blanenské kulturní obce navíc svědčila o tom, že naše dramaturgie mezi lidmi rezonuje,“ řekl odvolaný ředitel.