Žádostí na úřadech v Blansku i v Boskovicích přibývá, ale návaly na konci roku jejich pracovníci tentokrát neočekávají. „Poznat je to už od jara, žádostí je oproti loňskému roku o hodně víc," sdělila Hana Součková z blanenského odboru vnitřních věcí.

Od ledna do konce září tam už vyřídili téměř sedm a půl tisíce nových průkazů, zatímco ve stejném období předchozího roku necelých šest tisíc.

S vyřízením zhruba dvanácti tisíc nových občanek počítají pro tento rok v Boskovicích. „Za půl roku to bylo šest tisíc dokladů. Předpokládáme, že podobné to bude i v jeho druhé polovině. Minulý rok jsme jich vydali kolem deseti tisíc," doplnila údaje za Boskovicko vedoucí odboru vnitřních věcí v Boskovicích Iva Močičková.

Doporučený termín pro výměnu je třicet až šedesát dní před koncem platnosti. „Lidé letos chodí průběžně, takže výrazné hromadění žádostí na konci roku nečekáme. K plynulejší výměně přispěl i pokyn z ministerstva, že můžeme přijímat také průkazy, kterým skončí platnost až za půl roku," doplnila Součková.

K vyřízení žadatel potřebuje jen končící doklad, fotografii udělá úředník na místě. Správní poplatek se nevybírá, ale pokud doklad propadne a lidé promeškají patnáctidenní lhůtu po skončení jeho platnosti, může úřad vyměřit blokovou pokutu.

ANDREA ŠRÁMKOVÁ