Boskovickou ODS, která byla v čele města několik volebních období, žádná z vítězných stran k jednání nepřizvala. Ve volbách přitom skončila s jedenácti procenty na čtvrtém místě. Na radnici tak zřejmě po dlouhé době vůbec nebude. „Právě se jedná o definitivní fázi zrození nové koalice. Ta ale bude s největší pravděpodobností sestavená bez nás, nikdo nás k jednání nepřizval," řekl v pondělí odpoledne starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS).

S TOP 09, která získala pátý nejvyšší počet hlasů, jednala pouze vítězná ČSSD. „Jednání trvalo asi pět minut. Řekli nám totiž, že koaliční smlouvu pravděpodobně sepíšou s ANO 2011, KDU-ČSL a KSČM. Být na radnici s komunisty je pro nás nepřijatelné," uvedl lídr TOP 09 Pavel Vlach.

O tom, že by v Boskovicích mohla vzniknout čtyřkoalice v uvedené podobě, slyšel i Dohnálek. „Ale zatím to nemám potvrzené," řekl starosta.

Jednička ČSSD Hana Nedomová zatím nic bližšího říct nechce. Sociální demokracie ale podle ní jedná se všemi stranami kromě ODS. „Uvidíme, jak se situace vyvine. Nechceme předjímat a něco uspěchat," uvedla Nedomová.

S kým jedná ANO 2011, kterému Boskovičtí dali třetí nejvyšší počet hlasů, je zcela zahaleno tajemstvím. „Nechci sdělovat vůbec nic konkrétního, protože intenzivně jednáme. Možná budeme mít jasno už ve středu, koncem týdne určitě. Do té doby budeme mlčet. Až bude na světě koaliční smlouva, uspořádáme setkání s obyvateli, na kterém jim ji představíme," uvedl lídr ANO 2011 Luděk Řehoř. V neděli krátce po volbách Blanenskému deníku Rovnost řekl, že chce vytvořit koalici s těmi stranami, které získaly od voličů nejvíce hlasů.

Místostarostka Boskovic a jednička KDU-ČSL Jaromíra Vítková uvedla, že v pondělí večer jednala s ČSSD. „Mluvili jsme i dalšími stranami. Jednání nejsou u konce a něco se může změnit. Nyní by byly jakékoliv bližší informace pouze fámy," sdělila Vítková.

Komunisté jednali podle svého lídra Vladimíra Farského pouze s ČSSD. „Řekli nám, že pokud budou mít zájem o další schůzku, ozvou se nám. Strany jednají mezi sebou i nezávisle jedna na druhé. Žádná další z těch, které získaly nejvíce hlasů, nás ale neoslovila," přiblížil Farský.

Přiznal, že by byl rád, kdyby se na radnici dostal. „Každý jde přece do voleb s vizí, že uspěje. Dnes už v naší straně není možné hovořit o nějaké ideologii. Jsme slušní lidé, kteří to s Boskovicemi myslí dobře," uvedl Farský.

Sdružení SNK Evropští demokraté a Sportovci pro Boskovice si chce svou dosavadní pozici na radnici udržet. „Jednali jsme s některými stranami, ale zatím se k tomu nebudeme vyjadřovat. Volby pro nás dopadly dobře, tři mandáty jsme obhájili. Dokonce jsme získali o půl procenta více hlasů než v předchozích volbách. Pozice v radě města chceme obhájit," sdělil lídr Radek Mazáč.

Z toho, že by komunisté ovlivňovali dění ve městě, by nebyl nadšený například Milan Slezák z Boskovic. „Volit jsem nebyl. Politická scéna a já, to prostě nejde k sobě. Jsem úplně apolitický člověk. Z místních politiků mě nikdo neoslovil natolik, aby si získal mou důvěru. Ale i když jsem naposledy vhodil lístek do volební urny krátce po revoluci, tak zcela jistě vím, že komunisty na radnici vidět nechci. Z toho, co pamatuji, by to nedělalo dobrotu," míní Slezák.