Na první ročník Srazu vojenské historické techniky zavítal do Jedovnic také čtyřiadvacetiletý Jan Štěpán z Brna. Jeho vášní je historie československé armády a spojeneckých vojsk. Oděný je v uniformě pěchoty, která se vylodila v Normandii v roce 1944. „Je to replika a stála asi patnáct tisíc korun. Zúčastňuji se různých vojenských akcí a velmi mě to baví," říká mladý muž.

Z akce jsou nadšené především děti. Fotí se v historických vozidlech a se zbraněmi v ruce. „Přijela jsem s tříletým synem Tomášem a pětiletým Matyášem. Okouzlilo je to tady natolik, že ani nebudou chtít jet domů," směje se Karolina Krčmová z Rájce-Jestřebí.

Tibor Uherka z Brna byl zrovna s manželkou na výletě v jedovnickém kempu, kdy si zcela náhodně všiml, že část zeleného prostranství obsadila těžká technika. „Přišel jsem si tady na své, protože jsem fanda do motoristiky a starých aut. Rodina je zatím u vody," usmívá se Uherka.

Na srazu je k vidění i GAZ 69 a další poválečná vozidla, na kterých přijeli členové Veterán klubu Lednice. Velitel klubu Jiří Nahodil dorazil na štábním voze Praga V3S. „Včera jsme po cestě sem měli dva defekty, ale rychle jsme si s nimi poradili a se synem jsme kola nafoukali kompresorem. Údržba historického auta je náročná, na hodinu jízdy potřebujete tři hodiny oprav a údržby," popisuje Nahodil.

V přívěsném vozíku má tři stany. „Do celého vozidla se vejdou až tři tuny zásob, a když si vezmeme dostatečné množství potravin, můžeme v terénu přežít měsíc. Je to zároveň takový rodinný karavan," říká s úsměvem Nahodil.

Předseda spolku US Army historical club a pořadatel akce Jan Srnec se přijel pochlubit a americkým nákladním automobilem GMC CCKW 353 B2, což je originální válečný veterán z roku 1942. „Vyrobili jich pět set padesát tisíc kusů a dopravovala veškerou munici, benzín a paliva všem jednotkám, která se vylodila v Normandii. Musel jsem ho zprovoznit, ještě ve čtvrtek večer nejel," říká Srnec.

Akce se podle něj vydařila na výbornou. „Přijelo asi pětadvacet členů klubu vojenské historie. Ale někteří svou účast odřekli, protože v pátek pršelo. Rád bych akci uspořádal i příští rok a třeba se z ní stane tradice," dodává Srnec.

Lidé mohli všechna historická vozidla v sobotu dopoledne obdivovat při jízdě po okolí. Účastníci srazu jeli do Vilémovic, Blanska, Lažánek, Rudice a Křtin, kde si zároveň u jednotlivých památníků uctili oběti druhé světové války.