Hasiči už ji vyzkoušeli. „Cisternu máme už od loňského prosince a koncem letošního května jsme s ní pomáhali odstraňovat následky přívalových dešťů v Bořitově. Koupili jsme ji od hasičů z Adamova a je v ní mnohem větší prostor na hasičské vybavení. Přišla na jeden a čtvrt milionu korun, přispěl nám na ni Jihomoravský kraj i obec," řekl nadšeně náměstek starosty Sboru dobrovolných hasičů Okrouhlá Petr Kužel.

S novu stříkačkou již hasiči zažili úsměvnou příhodu. Když jeli krátce poté, co ji získali, natankovat naftu do Boskovic. „Palivoměr byl nefunkční a kousek od čerpací stanice nám došla nafta. Auto se zavzdušnilo. Nakonec jsme museli sehnat tažnou tyč, pomáhali nám boskovičtí hasiči. Tak se z jednoho krátkého výletu na sobotní dopoledne stala událost do deseti hodin do večera," usmál se Kužel.

Nově budou hasiči také pomáhat zachraňovat životy. Při oslavách výročí jim hejtman kraje Michal Hašek a zástupci krajské záchranné služby předali defibrilátor na resuscitaci. Když třeba na ulici zkolabuje člověk a záchranáři přijmou hovor na tísňovou linku, operátor okamžitě zkontroluje, kde je nejbližší defibrilátor. Do pěti minut má být pomoc postupně dostupná komukoliv v celém kraji. Zachránit život může hlavně tam, kde mají záchranáři delší dojezd. „V okolí přístroj zatím žádná vesnice nemá. Již jsme pro práci s ním absolvovali první školení. Jsme rádi, že budeme moci pomáhat také zachraňovat životy, když to bude nutné," sdělil Kužel.

Doplnil, že největším snem okrouhleckých hasičů je mít vlastní hasičskou zbrojnici. Starosta obce Bronislav Šamšula řekl, že je na ni už zpracovaný projekt. „Určitě ji chceme pořídit, budeme shánět dotace. Veškerou techniku a zázemí pak budou mít na jednom místě. Jsme hrdí na to, že se naši hasiči starají také o kulturní a sportovní život v naší obci a pomáhají všude tam, kde je to potřeba," dodal Šamšula.