VÁŽENÍ ČTENÁŘI, KAM SE CHODÍTE NAJÍST VY? CHUTNÁ VÁM NA PUNKVĚ, NEBO TŘEBA U GOLEMA? ODPOVĚZTE PROSÍM NA OTÁZKU V PRAVÉM HORNÍM ROHU. DĚKUJEME

Zná to každý, kdo vyroste z předplacených obědů ve školní jídelně. Každodenní zběsilé proklikávání internetových stránek hospod, restaurací a různých stravovacích zařízení. Výběr poledního menu. Oblíbené a často řešené téma blanenských úředníků, techniků, sociálních pracovnic i podnikatelů. Dá se v okresním městě v třicetiminutové obědové přestávce slušně najíst? A je vůbec možné uvařit za cenu šedesáti korunové stravenky kvalitní jídlo?

„Samozřejmě, že zvládáme za cenu stravenky uvařit oběd,“ prohlásil dlouholetý majitel restaurace Punkva, Štefan Popelka. Kdo z Blanenských nechce ponechat svůj žaludek náhodě, zavítá na oběd často tam. Číšníci na Punkvě každý den roznesou až kolem čtyři sta obědů. „Večeře jsou nejisté, někdy přijde třeba čtyřiceti lidí, někdy deset a někdy nikdo. Proto nás živí hlavně polední měníčka,“ doplnil Popelka.

Třeba správce blanenského fotbalového stadionu, Karel Ťoupek, na Punkvě obědvá už patnáct let. „Chodím tam každý den, často i v neděli, kdy je zúžený výběr,“ řekl Ťoupek. Na restauraci oceňuje hlavně kvalitní, domácí stravu a rychlou obsluhu. Pestřejší nabídku jídel tam nepostrádá. „Snažím se jídla měnit sám. Tak si dám třeba dva dny knedlíky a pak už se zase těším na řízek,“ dodal. Co je otevřená restaurace v blanenském Aquaparku, chodí Ťoupek i tam.

„I v Aquaparku mně chutná. Proti Punkvě je tam sice pestřejší nabídka, pro gurmány, ale já mám stejně radši tradiční domácí stravu,“ zhodnotil Ťoupek. Navíc v Aquaparku jídlem opravdu nešetří. Velké porce, které by jiní muži ocenili, Ťoupek nesní. „Pak je mně líto to jídlo vyhodit,“ povzdychl si.

Každému však pořádná, domácká jídla na Punkvě nesedí. Smažená, masitá strava společně se sedavým zaměstnáním zvyšuje objem pasu blanenských úředníků. Zvláště ženy tak hledají obědy, které jdou napasovat do denních kalorických tabulek.

„Dřív jsme chodívali na jídlo do blízkého hotelu Hejč. Až ho zavřeli, tak jsme začali jíst u Bergmana,“ řekla Renata Musilová z blanenské Charity. Kuřecí steak s hermelínem, kuřecí směs, kuřecí řízek, kuřecí plátek se šunkou a sýrem. Bergmanovské drůbeží orgie charitní pracovníky brzy omrzely. Proto přešli do restaurace U Zámečku.

„Zatím nám to vyhovuje, protože nabízejí každý den salát a občas tam vaří i nějaká sladká jídla,“ pochvalovala si Musilová. Pestrou nabídku ocení hlavně ženy. Mužským strávníkům se na Zámečku nelíbí velikost porcí. Často prý mají hlad, už když vstávají od stolu.

Mnozí si chválí i restauraci v blízkosti nádraží, U Golema. Z centra je však trochu z ruky. Navíc z poledního menu může vegetarián často sníst akorát tak přílohu.

Osvěžující, nemasový vítr vane z nové vegetariánské restaurace Amrit. Funguje teprve druhý týden. Za cenu stravenky v ní hladoví pracující dostanou polévku, hlavní jídlo, zákusek i salát. „Snažíme se klást důraz na domácí stravu. Zatím vydáme tak kolem čtyřiceti obědů denně,“ spočítala vnučka majitelky, Hana Zaoralová.

DISKUTUJTE K TÉMATU DOLE POD ČLÁNKEM