Novými tvářemi jsou naopak Jaromíra Vítková z Boskovic za lidovce, z kandidátky sociálních demokratů Hana Nedomová z Boskovic, lídr jihomoravské kandidátky ODS Jiří Crha z Blanska a Ivana Bojdová (KSČM) z Blanska. Po osmileté pauze se do krajského zastupitelstva vrací, tentokrát na kandidátce lidovců, Zdeněk Peša z Olešnice. „Je to pro mě příjemný pocit, ale na druhou stranu velmi zavazující," poznamenal Peša.

Hlasy pro Pešu

Právě starostovi Olešnice Zdeňkovi Pešovi by po sečtení výsledků slušel titul Skokan krajských voleb 2012 na Blanensku. Z regionálních kandidátů tam totiž dostal nejvíc hlasů. Přitom na kandidátní listině lidovců byl až na dvaadvacátém místě.

Pešova kolegyně z kandidátky, boskovická místostarostka Jaromíra Vítková, dostala v okrese Blansko mezi kandidáty z Blanenska druhý nejvyšší počet hlasů. Vítková vsadila při volební kampani na osobní setkání s voliči. „Před volbami byla situace docela nepřehledná, tak mě potěšilo, že mi lidé věří. Je to pro mě i dobrá zpětná vazba a odraz mé práce nejen jako místostarostky Boskovic," uvedla Vítková.

ROZHOVOR SE ZDEŇKEM PEŠOU ČTĚTE V PONDĚLNÍM BLANENSKÉM DENÍKU ROVNOST

Naopak hořké zklamání zažil po sečtení hlasů lídr jihomoravské kandidátky občanských demokratů Jiří Crha. Billboardy s heslem Pro kraj na plný úvazek voliče příliš nezaujaly. Blanenský místostarosta dostal na Blanensku jen osm set padesát preferenčních hlasů. Předvolební průzkumy straně slibovaly na jižní Moravě celkově třetí místo, nakonec ale skončila až čtvrtá. Získala pouhých 9,2 procenta hlasů a osm mandátů. „Tyto volby jsou prohrou prakticky všech demokratických stran včetně ČSSD. Když je srovnáte s výsledky před čtyřmi lety, tak ztratili všichni kromě komunistů. Ti získali. To není dobrá zpráva, je to k zamyšlení," podotkl Crha.

O jeden hlas víc než Crha získala na Blanensku boskovická zastupitelka Hana Nedomová z ČSSD. V krajském zastupitelstvu bude pracovat poprvé. Její stranický kolega, náměstek hejtmana Ivo Polák, se do krajského zastupitelstva dostal podruhé v řadě.

To komunistického kandidáta Stanislava Navrkala z Blanska poslali voliči do krajského zastupitelstva již počtvrté. „Zřejmě slušný oddíl," vtipkoval Navrkal v neděli dopoledne. Zrovna sledoval politickou debatu v televizi. „Nesnažím se o partajničení a chci pracovat pro obyčejné lidi. Jak na kraji, tak na Blanensku," řekl Navrkal.

V minulém krajském zastupitelstvu figurovala bývalá blanenská starostka Jaroslava Králová (ODS). V letošních volbách však nekandidovala. Stejně jako starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek (KDU-ČSL). Na kandidátce se neobjevila ani dosud ještě krajská radní Marie Cacková (KDU-ČSL). „V tuto chvíli nevím, kde budu pracovat, až mi skončí mandát krajské radní. Jsem advokátka, takže se budu třeba pohybovat v této branži," řekla Cacková.

V krajském zastupitelstvu seděla za ČSSD také Daniela Ottová z Letovic. Ve volbách však neuspěla, stejně jako přechozí krajský zastupitel a starosta Ráječka Vít Rajtšlégr (ČSSD).

Krajské volby na Blanensku

výsledky voleb: 1. ČSSD – 29,78 procenta, 2. KDU-ČSL – 20,23 procenta, 3. KSČM – 20,10 procenta, 4. ODS – 9,34 procenta, 5. TOP 09 a Starostové pro JMK – 3,92 procenta

nejvyšší volební účast: Lhota u Olešnice – 70,97 procenta

nejnižší volební účast: Šebetov – 31,03 procenta

první okrsky, kde měli sečtené hlasy: dva v Blansku a v Žerůtkách

poslední okrsek, kde měli sečtené hlasy: Bukovinka

v kolika obcích zvítězila ČSSD: 61 (nejvíc hlasů dostala v Žerůtkách – 57,14 procenta; v Makově nedostala jediný hlas)

v kolika obcích zvítězila KDU-ČSL: 44 (nejvíc hlasů dostala ve Lhotě u Olešnice – 80,95 procenta; ve čtyřech obcích nedosáhla ani pěti procent, takže by se do zastupitelstva vůbec nedostala)

v kolika obcích zvítězila KSČM: 10 (nejvíc hlasů dostala v Krhově – 43,13 procenta; ve Lhotě u Olešnice a v Kozárově nedostala jediný hlas)

v kolika obcích zvítězila ODS: 1 (v Lazinově, získala stejný počet hlasů jako KSČM; v 47 obcích by se do zastupitelstva vůbec nedostala)

strany, které se nedostaly do zastupitelstva a bodovaly na Blanensku:

Sdružení nestraníků – zvítězilo v Borotíně, Habrůvce, ve Valchově, v dalších osmnácti obcích přesáhlo pětiprocentní hranici

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI – přes pětiprocentní hranici se dostala v třinácti obcích

Česká pirátská strana – přes pětiprocentní hranici se dostala v sedmi obcích

nejméně hlasů: REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA – 0,04 procenta, což je 17 hlasů na celém Blanensku