V pátek vedla předposlední devátá etapa také přes Blanensko. Peloton cyklistů v čele s několikanásobným mistrem světa v jízdě na vysokém kole, Josefem Zimovčákem, měl nejprve zastávku v Boskovicích na Masarykově náměstí. „Z oddílu nás pojede s Pepou Zimovčákem několik. Tomáš „Contador" Tlamka, Monča Konečná, Adélka Šafářová a další. Dost lidí je však v práci nebo ve škole. V oddíle jsme vybrali peníze a dali ji do kasičky fondu. Je to super projekt pro dobrou věc," hlásí krátce po druhé hodině odpoledne šéf cyklistického oddílu Moravec Benešov Petr Koudelka.

Desítky cyklistů

Ve sportovním je také boskovická místostarosta Jaromíra Vítková. „Mám strach, abych vám stačila. Doufám, že pojedete pomalu a neujedete mi," nabádá závodní cyklisty z Moravce.

Na pódium před boskovickou radnicí zatím sklízí potlesk trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková Trnková. Krátce po čtvrt na tři vjíždí na náměstí Josef Zimovčák na své kohoutovce a za ním asi padesát dalších cyklistů. „Je to borec. Udržet stabilitu na tom historickém kole není vůbec nic jednoduchého. Člověk sedí výš než na koni. Kamarád z Ráječka má podobné kolo, tak jsem si to několikrát zkusil," usmívá se cyklista s modrým Favoritem. Jede z Boskovic do Blanska.

Do Boskovic zatím ujel Josef Zimovčák z Aše třináct set čtyřicet sedm kilometrů. „Já se do pelotonu připojil v Horním Štěpánově a končím v Brně. Zítra ještě dám část poslední etapy na Velehrad. Je to fajn výlet a člověk podpoří dobrou věc," říká Ladislav Šenkýř z brněnských Kohoutovic. Na kole také v etapě šlape dvojnásobná mistryně světa v jízdě na vysokém kole Svatava Hrdá.

Na Velehrad!

Před třetí vyráží peloton do Blanska, kde se zastavuje na tamním náměstí Republiky. „Děkuji všem, kdo s námi dnes jeli. Byli jste výborní. Z Boskovic jste mě pořádně hnali před sebou. A zítra na Velehrad. S Cyklotour se sem chceme vracet. Doufám, že příště pojede třeba dvě stě, nebo tři sta cyklistů. Je to o radosti, pohybu a také o pomoci dětem," hlásí do mikrofonu, krátce před odjezdem směr Brno Josef Zimovčák.

Dál už s pelotonem nepokračují členové blanenského cyklistického teamu NASAvky. Ti se připojili v Rájci-Jestřebí. „Jeli jsme nakonec jen čtyři, ale byla to fajn projížďka," říká Pavel Mazal z Blanska.

V sobotu čeká Josefa Zimovčáka poslední etapa z Brna do Velehradu. Loni se nadačnímu fondu Na kole dětem podařilo získat sedm set padesát tisíc korun. „Při zastávkách ve městech zažíváme neuvěřitelné příhody. Kolikrát je to hodně emotivní. Dokáže to zahřát u srdce, když člověk vidí, že řadě lidí nejsou osudy druhých lhostejné a chtějí pomoci," říká na rozloučenou konferenciér Cyklotour Vojtěch Polanský.