O víkendu bude až pětatřicet stupňů. „V sobotu bude jasno, během dne až polojasno, později odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňka nebo bouřka," přiblížil meteorolog Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Od čtvrtka se horka budou postupně stupňovat. „Nejprve na většina území a postupně všude v kraji můžeme tropické počasí očekávat do pondělí. V úterý by se mělo za studenou frontou ochladit na hodnoty i pod třicet stupňů v maximech," doplnil Münster.

Červená řepa je zdrojem důležitých látek prospěšných našemu organismu. Ilustrační snímek.
Nevíte, co vařit? Zkuste salát z červené řepy. Prospívá zdraví a chutná skvěle

V souvislosti s vedry vydali meteorologové na čtvrteční odpoledne pro část jižní Moravy varování. Kvůli nebezpečí přehřátí a dehydratace doporučují dostatečně pít, omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci.

Vysoké teploty nevítá třeba Milan Pospíšek z Brna. „Nemám rád teplo, člověk si pořád připadá zpoceně. Radši bych měl prosinec, jel na běžky nebo stavěl sněhuláka," řekl.

Horko také znepříjemňuje práci vinařům, navíc může ohrozit kvetení vinné révy. Té vyhovuje teplé počasí bez srážek, nejlepší je teplota mezi čtyřiadvaceti až třiceti stupni Celsia. „Při velmi vysokých teplotách může docházet k takzvanému sprchávání. Mohou zasychat blizny v květech, na kterých se pak neuchytí pyl, což má za následek, že se nevyvinou bobule,“ vysvětlil vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt Josef Svoboda.