ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Nejnovější případ koronaviru potvrdil Deníku Rovnost ředitel břeclavské nemocnice Petr Baťka. „Jsou u nás hygienici, kteří v nemocnici dělají šetření. Jeden z lékařů byl pozitivně testovaný na koronavirus. V současné době je bez problémů, nachází se v domácí karanténě v Bratislavě. Dohodli jsme se na tom, že u všech zaměstnanců ARO se provedou testy. Vzhledem k povaze oddělení všichni používali ochranné pracovní pomůcky. Karanténu v současné době neplánujeme," řekl Baťka.

Nakažená žena z pátku, která měla pocházet z Blanenska, tam nežije

Nakažená žena z Blanenska, která byla potvrzena v pátek, podle vyjádření hygieniků v tomto okrese nežije. Nikdo z regionu proto kvůli ní není v karanténě. „Provedli jsme se ženou, u níž byly pozitivní testy, epidemiologické šetření. Zjistili jsme, že má v okrese Blansko pouze trvalé bydliště, ale nezdržuje se zde. Bydlí v jiném okrese na jižní Moravě,“ uvedla v sobotu na webu města Blanska Jana Čevelová z blanenské pobočky Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Dva muži z Břeclavska

Již ráno potvrdili krajští hygienici další dva případy nákazy koronavirem u dvou můžů z Jihomoravského kraje. „V obou případech z Břeclavska se jedná o onemocnění importovaná a není mezi nimi zjištěna vzájemná spojitost. Od sobotního rána probíhají epidemiologická šetření," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygieny Renata Ciupek.

V kraji se tak dosud nákaza prokázala u sedmi lidí. Čtyři z nich jsou z Brna, jeden případ z Blanenska a dva nově také z Břeclavska. „Jedná se o tři ženy a čtyři muže, všichni dospělého věku. Ve Fakulní nemocnici Brno jsou izolování tři pacienti, čtyři jsou doma a v dobrém klinickém stavu," doplnila Ciupek.
Na jihu Moravy se podle ní nechalo na přítomnost koronaviru otestovat přes dvě stě lidí. V naprosté většině případů se jedná o domácí odběry. Z dosud vyšetřených odběrů je pozitivních cca 3,5 %.

V jihomoravském kraji testují na koronavirus pacienty tři speciální výjezdové vozy jihomoravské záchranky. Dalším místem jsou pak speciální stany v areálu Fakultní nemocnice Brno. Vše jde podle Renaty Ciupek výhradně přes linku 112. „Prosíme, aby se lidé snažili zklidnit a nepanikařili. Často volají naprosto zbytečně a linky jsou přetížené. Když mají jen rýmu, jsou bez teplot a nikde necestovali. Osoby bez potíží se ale netestují," poznamenala krajská hygienička.

Nařčení starosty Kunštátu

Při pátečním zveřejnění informace o nákaze ženy z Blanenska se na sociálních sítí objevila informace od čtenáře Deníku, že měl v Itálii nedávno pobývat také kunštátský starosta. Po návratu se měl údajně pohybovat mezi lidmi. Ten se proti tomu ostře ohradil. „Jako současný starosta Kunštátu prohlašuji, že jsem nebyl na dovolené v Itálii. Ani nikde jinde v zahraničí. Dokonce jsem od loňského podzimu nebyl ani na dovolené. Dále jsem vědomě nebyl v kontaktu s nikým, kdo se nalézá v karanténě nebo je dokonce pozitivní na Sars Cov-2. Dále se u mne neprojevuje žádný z klinických příznaků onemocnění Covin-19. Na obíhání voličů mám ještě čas," napsal pod příspěvek na sociální síti kunštátský starosta Zdeněk Wetter.

Zavřené obchody

Zároveň jsou od sobotní šesté hodiny ranní uzavřeny všechny hospody, herny a kasina. Zákaz platí do 24. března šesté hodiny ranní. „Vidíme za současné situace jako příliš velké riziko shromažďování lidí ve velkých obchodních centrech a v restauracích. V žádném případě však nechceme omezit prodej potravin, léků, drogerie nebo pohonných hmot a dalších nejnutnějších potřeb. Obyvatelé se nemusí obávat, zásobování potravin totiž zůstává bez omezení, skutečně není nutné vykupovat obchody,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Pivo nebo oběd si od soboty turisté nedají ani v lednické restauraci U Tlustých na Břeclavsku. Podle provozního Petra Hýbla zatím zrušili desítky rezervací. „Je to plošné nařízení s dopadem na všechny. Respektujeme ho. Je to nepříjemné, ale nedá se nic dělat. Obvoláváme zákazníky a do 24. března rušíme veškeré rezervace. Naprostá většina lidí to chápe a nemá s tím problém. Zatím má nařízení trvat deset dní. Nikdo ale v tuto chvíli nevím, jestli to nebude déle," řekl Hýbl.
Pro zaměstnance se budou v podniku snažit vymyslet náhradní práci. „Zřejmě budou sanitární dny, kdy restauraci komplet vyčistíme od shora dolů," uzavřel provozní.

Jídlo budou rozvážet

Na uzavření restaurací reaguje řada provozovatelům tím, že jídlo bude zákazníkům dovážet. Podobně v kraji reagují například i majitelé některých vinoték. „Objednávky přijímáme každý den na našem telefonním čísle a e-mailu. V případě emailu či sms prosíme o sdělení předmětu objednávky, adresy, telefonního kontaktu a preferovaného času dovozu. Rozvážet budeme denně, vždy mezi šestnáctou a dvacátou hodinou. Platby pouze v hotovosti. Rozvážíme pouze po Blansku a zdarma," oznámila blanenská vinotéka Na 2 deci na sociální síti.

V brněnských Černovicích tvoří tým dobrovolníků na pomoc s nákupy, donáškou nebo hlídáním dětí.

„Rychlé občerstvení a jídlo s sebou dál funguje. Lidé se také nemusí obávat, že by si nemohli nakoupit jídlo. Zásobování potravin zůstává bez omezení. Ačkoliv to pro nás všechny není příjemné, jde o ochranu našeho zdraví," uklidnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Prodej dortů ze dvora

Kavárna Dvorek v Bořeticích na Břeclavsku musí být kvůli novému vládnímu nařízení stejně jako jiné kavárny zavřené. Proto dnes Dvorek udělal mimořádný dvouhodinový prodej ze vrat od jedenácti dopoledne do jedné odpoledne. „Vyprodáme dorty, které máme na víkend napečené. A připravíme vám do kelímku i kávu s sebou. Zvládneme to, zdraví na prvním místě," vzkázali zástupci kavárny na facebooku.

Koronavirus - Ilustrační foto
V Česku je 150 potvrzených případů nákazy koronavirem

V brněnském hypermarketu Albert v Tkalcovské ulici nově vyhlášené omezení připomíná přilepené Nařízení vlády u vstupu.Zdroj: Michal RapcoV brněnském hypermarketu Albert v Tkalcovské ulici nově vyhlášené omezení připomíná přilepené nařízení vlády u vstupu. Několik zákazníků ho podrobně studovalo.

V samotné prodejně se ráno žádná panika nekonala. Nákupy odpovídaly zásobování na víkend, v provozu bylo pět pokladen, u kterých se tvořily dlouhé fronty až mezi regály se zbožím. Mezi zákazníky byl jen jeden s rouškou a další s respirátorem, z personálu se nikdo nijak nechránil. 

Je to správný krok, říká prodavač kol

Cedule s oznámením, že je z důvodu bezpečnostního opatření vlády zavřeno, visela v sobotu ráno například na blanenské prodejně s koly, lyžemi a sportovním vybavením Zdeňka Nováka. Ta sídlí ve Svitavské ulici v centru města. „Podle mého je to od vlády správný krok. Situace je taková, že nic jiného nejde dělat. Doufám, že se vše zklidní a lidé si uvědomí, že je to opravdu vážné. Uskromní se a budou táhnout za jeden provaz. Zdraví je přece na prvním místě. Samozřejmě to postihne všechny, ale věřím, že to nebude trvat extrémně dlouho a vše se zase brzy vrátí do normálu," uvedl obchodník.

Používejte jednorázové rukavice

V Albertu v brněnské Cornovově ulici zase upozorňovalo nakupující na obezřetnost v souvislosti s rizikem nákazy koronavirem hlášení tamního rozhlasu. „V oddělení pečiva prosím používejte jednorázové rukavice,“ zmínil hlas z reproduktoru.

V prodejně bylo v sobotu před devátou hodinou ráno dostatečné množství potravin, regály nebyly prázdné.

Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy připraví krizové opatření vlády obchodníky v příštích deseti dnech o miliardy korun. "Například útraty lidí v České republice v restauracích loni přesáhly 175 miliard korun. Vyplývá to z údajů Eurostatu a z výpočtu na jejich základu. Za deset březnových dní, po něž úplný zákaz platí, přijdou provozovatelé restaurací dohromady o zhruba 4,1 miliardy korun," uvedl Kovanda.

Dodal, že podle odhadů přijdou provozovatelé restaurací, prodejci oděvů a obuvi, nábytku a domácích spotřebičů dohromady kvůli zákazu v příštích deseti dnech o 8,4 miliardy korun.

Medici z pátých a šestých ročníků Masarykovy univerzity Brno jsou součástí týmů speciálních odběrových stanů u Fakultní nemocniceBrno, kde spolu s personálem nemocnice ode dneška odebírají vzorky od lidí s podezřením na koronavirus.
Hlídají děti, odebírají vzorky. Studenti v kraji pomáhají v boji s nákazou

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník