A jak to bylo dál? Mezi oběma při setkání na společných akcích přeskočila jiskra. Výsledkem se stala svatba, jak jinak než v otužileckých kulisách. „Jako otužilci spolu trávíme mimo závodů i prodloužené víkendy. Loni v zimě jsem na chatě v Horské Kvildě požádal přítelkyni o ruku. Při ranní rozcvičce na sněhu v plavkách. My otužilci jsme totiž trochu praštění. Kamarádi udělali ze svíček velké srdce a obstoupili nás v kruhu. Bylo to super,“ vzpomíná na netradiční žádost o ruku Hanáček.

Do roka vystrojili veselku. Původní plán svatebního obřadu v Punkevních jeskyních a následné plavání tamní říčkou neklapl. V záloze byla Eliščina jeskyně v nedalekých Sloupsko-šošůvských jeskyních. „Kamarád Andrej Dzuba ze Šošůvky navrhl, že po obřadu můžeme všichni vyrazit na koupání do zatopeného lomu v obci, kde bydlí,“ dodává novomanžel.

Tomáš Baránek ze Šošůvky na Blanensku (na snímku) se opakovaně setkal s britskou královnou Alžbětou II. Nevšední zážitek si přivezl z Londýna, ze skotského Edinburghu a z tamní zemědělské výstavy.
Královnu potkal u lívanců: Nevěděl jsem, co dělat, říká zootechnik ze Šošůvky

Jakmile minulou sobotu skončily v jeskyních prohlídky, šlo se na věc. Místo rozezněla hudba. Ne však tradiční svatební melodie, ale metalové skladby v kytarovém a symfonickém provedení od skupin Iron Maiden nebo Accept, plus Vangelis. „Iron Maiden jsou moje srdcovka. S manželkou jsme byli ještě před svatbou na jejich koncertu. Ti prostě na naší svatbě zaznít museli, stejně jako kapela Accept,“ usmívá se Hanáček.

Prstýnky s ledem

Tácek se snubními prstýnky lemovaly po stránkách kostky ledu. Parta otužilců novomanželům zazpívala vlastní písničku v doprovodu kytary. Ženich přenesl nevěstu přes práh jeskyně, nasedli do džípu, ke kterému byly přivázané plechovky a vzhůru do zatopeného lomu v Šošůvce. Tam na Hanáčka čekalo po krátké pauze velké překvapení.

„Když mě svatebčané konečně pustili do lomu, volali, že mám zásah. Manželka plavala uprostřed lomu v šatech na lehátku se stříškou. Andrej Dzuba byl převlečený za vodníka. Řekl, že mi ženu ze svého království vydá, ale musím si pro ni doplavat,“ popisuje svatební veselí v otužileckých kulisách muž.

Kaple svaté Barbory v Rudici slaví dvacet let.
FOTO: Cihly, kámen a zvon po papeži. Rudická kaple slaví dvacet let

Když manželku dopravil na lehátku bezpečně ke břehu, dostal cylindr a stejně jako žena šátek na oči. Novomanžele jako krále a královnu čekalo další překvapení. Otužilci pro ně sehráli divadelní přestavení. Na břehu jako baleťáci a později i ve vodě jako akvabely. To už v lomu plavali všichni.

„Pak jsme se přesunuli na grilování a karaoke. Jedlo se, pilo a hodovalo až do rána. Bylo to naprosto perfektní a všichni jsme si svatební veselí moc užili,“ uzavírá povídání Hanáček.