Bez pravidelného plavání v ledové vodě se prý cítí nesvůj. Na rekordy si však nehraje a zná míru. „Proč bych zůstával ve vodě půl hodiny? K čemu by mi to bylo. Udělám pár temp, přeplavu lom tam a zpět a jdu z vody. To mi bohatě stačí,“ říká muž.

Objíždí také republikové závody v zimním plavání. V březnu pak už několik let organizuje otužilecký podnik přímo v lomu v Šošůvce. A snaží se tento životní styl propagovat. Do Šošůvky jezdí i členové oddílu zimního a dálkového plavání Fides Brno. Na břehu se pak objevují plavci, kteří zdolali legendární kanál La Manche.

Nářadí a helmy. Hasiči a dárci z Blanenska poslali na Ukrajinu část vybavení.
Nářadí a helmy. Hasiči a dárci z Blanenska poslali na Ukrajinu část vybavení

Vísku na Blanensku si v posledních letech oblíbil také známý herec Pavel Nový. Sám se otužování aktivně věnuje a zahrál si jednu z hlavních postav ve filmu z otužilecké komunity Bába z ledu. „Pavel je srdečný bezva chlap. Na nic si nehraje a moc rádi ho tady vždy vidíme. Nezištně nám třeba udělal besedu v kulturním domě,“ vzpomíná na setkání s hercem Dzuba.

Zároveň má radost, že se komunita otužilců na Blanensku postupně rozrůstá. „Člověk se musí otužovat postupně a dlouhodobě. Nejde se tomu věnovat jen tak z frajeřiny. Bez přípravy lézt do vody dírou v ledu a nechat se u toho fotit, to je nebezpečné,“ uzavírá povídání otužilec.