Vyřizují si soukromou poštu, diskutují na Facebooku a stahují si filmy, hudbu či fotografie. To vše stíhají lidé přímo v zaměstnání. Podle jednoho z průzkumů dokonce surfuje v pracovní době na internetu každý třetí zaměstnanec.

Naplánovat si hezký večer mezi papírováním stíhá v práci i žena z Boskovic, která si nepřála zveřejnit své jméno. „Na internetu si třeba vyhledám, co zrovna dávají v kině nebo jestli není nějaký koncert či párty. Pak se ještě stihneme domluvit s přáteli na Facebooku, kdo všechno ven vyrazí. Někdy si pustím i nějaké video, které mi občas posílají ostatní pro pobavení. Nevidím na tom nic špatného, podobné věci dělá v práci skoro každý. Na druhou stranu šéfovi by se to určitě nelíbilo,“ přiznává žena.

Že není jediná, to potvrdil i celorepublikový průzkum, ve kterém figurovali také firmy a jejich zaměstnanci z Blanenska. „Zjistili jsme, že každý třetí zaměstnanec v práci surfuje na internetu. Lidé si nejčastěji stahují hudbu či filmy, protože v práci mají rychlejší připojení než doma. Dále si vyřizují osobní korespondenci. Kvůli zábavě tak mnozí neplní své pracovní povinnosti. Velký problém ale může nastat právě při stahování,“ upozornila Eva Fruhwirtová ze společnosti Commservis.com.

Podle ní totiž stažené filmy, hudbu či fotografie lidé mohou šířit dál přátelům. A tím se dopouštějí trestného činu. „Majitel fotografií to může zjistit a upozornit policii. Ta pak zabaví počítač jako důkaz a firma tak může na čas přijít o důležitá data, která jsou v něm uložena a která potřebuje k tomu, aby fungovala,“ vysvětlila Fruhwirtová.

Pokud si lidé stáhnou třeba film pro svou vlastní potřebu, nedopouští se ničeho nezákonného. „Zákon o autorských právech poruší až poté, co materiál rozešlou přátelům nebo jiným lidem. Tyto případy policisté řeší přes Ochranný svaz autorský,“ podotkla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Pod dohledem

To, že lidi internet v práci láká, řeší i mnohé firmy na Blanensku. Tyto případy zaznamenalo třeba vedení blanenského Aposu. „U linek naši lidé nemají přístup na internet, jinak je tomu ale na jiných pracovištích. Proto tam situaci sledují IT experti. Bohužel lidé občas zneužívají i služební telefony. Z nich posílají soutěžní SMS, někteří hlasují v různých anketách, třeba o nejlepšího zpěváka roku,“ popsal ředitel podniku Miroslav Růžička s tím, že s pracovníky pak problém řeší ředitelé jednotlivých úseků.

Iluze o svých zaměstnancích si nedělá ani Miloslav Novotný v blanenské firmě Shean. „Nepochybuji o tom, že naši lidé také surfují na internetu v pracovní době. Pokud ale splní svou práci, nevidím v tom problém. Já sám si také přečtu zprávy, které mi došly,“ sdělil majitel firmy a informatik v jedné osobě.

Podle Novotného se dá problémům předejít. Vedení firmy může nechat zablokovat internet a povolit zaměstnancům vstup jen na určité stránky. „Tímto způsobem to řeší často na úřadech. Je tu i možnost sledovat internetový provoz. Šéf se tak může podívat, kam na internetu jeho podřízený nahlížel. Dokonce si může promítnout pracovní plochu zaměstnance přímo do svého počítače,“ přiblížil Novotný.

Na internet se připojují také studenti v době vyučování. Podle ředitele Gymnázia a Střední odborné školy v Rájci–Jestřebí je na učiteli, jak si třídu ohlídá. „Máme ve škole wi-fi a studenti tak mohou připojit své notebooky, protože někdy potřebují vyhledat informace k učivu přímo v hodině. Někteří si však vyřizují e-maily a věci, které s výukou nesouvisí. Chystáme se tak omezit například přístup na Facebook,“ řekl ředitel školy Stanislav Laštůvka.