Betlémské světlo blanenští skauti rozdávají v neděli i na Štědrý den. „Zájem rok od roku stoupá. Už se ani nemusíme tolik zaměřovat na propagaci, místní si na naši nabídku zvykli a povědomí o ní se stále zvyšuje," říká velitel blanenských skautů Jan Pořízek.

Letos se na radnici rozdávalo světlo už počtrnácté. „Docela mě překvapilo, když jsem se to dozvěděla, protože já jsem tu poprvé. Ale mám z toho radost, cítím ze všech přítomných pravou vánoční pohodu," ocenila Jitka Kolomazníková.

I ona od tří hodin odpoledne využila možnosti poslechnout si studenty blanenského gymnázia sdružené ve skupině Perličky, které písněmi různých žánrů pobavily několik desítek přihlížejících.

Pokojnou atmosféru nenaruší ani případy, kdy se někomu nepodaří plamínek donést až do domu. „Samozřejmě se stává, že někomu svíčka prostě zhasne. Někteří k nám váží cestu třeba i třikrát, ale všichni to dosud brali s humorem," uzavírá s úsměvem Pořízek.

Skauti každoročně počítají, kolik lidí jejich nabídky využilo. A jelikož jich podle skautského velitele bývá pravidelně více než šest set, příští rok budou Betlémské světlo jistě rozdávat znovu.