Podle něj svateb v poslední době přibývá. Nejvíc párů si řekne ano od července do září. „Loni jsem měl 170 obřadů a letos jich je do půlky října naplánovaných víc než dvě stě,“ pokračoval Kopecký. V zimě oddává zhruba desetkrát.

Ilustrační foto.
Zastřeší vchod do budovy a terasu kavárny. Opravy omezí provoz kina jen nárazově

Nejpopulárnější jsou nyní obřady venku či v areálu hotelů. „Třetina se jich pořád koná v kostele. Oblíbené jsou i rekonstruované stodoly či statky. U Blanska třeba statek Samsara,“ uvedl farář s tím, že asi čtyřikrát za rok oddává i v koši horkovzdušného balónu.

Služeb blanenského faráře brzy využije i Petra Čermáková z Brna. „Svatbu jsme naplánovali na červen právě kvůli květnové pověře. Obřad máme venkovní. Nedaleko statku,“ svěřila se budoucí nevěsta.

Sňatky v regionuOblíbená místa Blanensko
• Zámek Lysice: 60 svateb ročně, cena pronájmu: 8000 Kč - vnitřní prostory, 5000 Kč – zámecká zahrada
• Obřadní síň Blansko: 1000 Kč
Oblíbená místa Vyškovsko
• Zámek Slavkov u Brna:
90 svateb ročně, cena pronájmu: 6000 Kč
• Zámek Bučovice: zhruba 20 obřadů ročně, cena pronájmu: 4000 Kč


Na matrice v Blansku je na květen domluvených šest svateb. „Počet se ještě může navýšit,“ upozornila vedoucí matriky Yvona Havlíčková. I ona tvrdí, že je svateb víc. Loni připadlo na Blansko 106 obřadů. „Před deseti lety to nebyla ani stovka,“ zavzpomínala.
Podle ní stále převažují obřady na úřadě a tamním zámku. Za ceremoniál si na úřadě účtují tisíc korun.

Kolem pěti svateb ročně se koná i v jeskynních Moravského krasu. „Nejčastěji se tam berou jeskyňáři či milovníci přírody,“ upřesnil vedoucí správy jeskyní Jiří Hebelka.

Oblíbeným svatebním místem je zámek ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. „Ročně se zde koná zhruba devadesát svateb. Máme stále plno. A to i v květnu,“ konstatovala ředitelka zámku Eva Oubělická. Na některých obřadech spolupracují s městskou matrikou, církvemi či svatebními agenturami. „Oblíbené jsou venkovní obřady v zámeckém parku a také v kapli,“ přiblížila.

V zámeckém areálu se konají i svatby s historickou tématikou, domácími mazlíčky či motorkářský ceremoniál. Specialita jsou takzvané tajné svatby. „To se dvojice vezme při prohlídce zámku,“ vysvětlila Oubělická.

Kolona aut u mostu přes Nové Mlýny
Nové Mlýny zůstanou otevřené. Auta bude na most pouštět chytrý semafor