Mezi davem návštěvníků se v sobotu odpoledne prodíral cestou zpět k boskovické radnici také Radoslav Šebek s přítelkyní. V košíku si nesl z jarmarku klobásky a husí paštiky. „Na Husí slavnosti jsme přijeli poprvé. Super jsme se najedli v restauraci pod zámkem. Měli jsme pečené husí stehno, červené zelí a domácí knedlík s perníkem. Nemělo to chybu. Domů si vezeme také něco na zub. Škoda jen že v parku nebylo víc husích dobrot. Bramborák si může člověk dát všude," uvedl muž z Brna.

To Bohuslav Růžička z Ráječka jezdí do Boskovic na Husí slavnosti už řadu let. Na kole a pro husí sádlo. „Je to lahůdka. Dneska jsem si ho koupil kilo. Už moje babička měla husy a sádlo mi moc chutnalo od mala. Čerstvý chleba, česnek a sádlo. Někdy si tam dám i mrkev," poznamenal Růžička.

Husí a také kachní speciality se letos připravovaly v rekordních třiadvaceti boskovických restauracích a hospodách. Přitom loni jen v jedenácti. Z jejich menu pak porota vybrala vítěze soutěže o nejlepší husí pečínku. Pečené husí stehno servíroval příchozím v parku například kuchař Vratislav Mazura z Bořitova. „Pečínku podáváme se speciálním křenovým zelím. Je to lahůdka. Stejně jako husí játra na cibulce podlévaná portským," řekl Mazura.

Hlavním tahákem Husích slavností však nebyly jen delikatesy na talíři. Boskovičtí pořadatelé připravili i letos pro návštěvníky slavností na oba dny pestrý program. Jarmark, koncerty, výstavu drobného zvířectva nebo přehlídku historické zemědělské techniky. Otevřená byla i radniční věž, zámek a hrad. „Novinkou bylo divadelní představení pro děti v parku pod letním kinem. V sobotu i v neděli. A myslím si, že se to povedlo. Dětí přišla fůra. V letním kině byly sobotní koncerty laděné převážně do folklóru a v neděli pak do modernější hudby," upřesnil program ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář.

Toho při koncertech potěšilo slušně zaplněné letní kino. „Myslím si, že je to jasný důkaz toho, že areál letního kina v Boskovicích má svůj potenciál. Je životaschopný a do jeho oprav má smysl v budoucnu dál investovat," dodal Kovář.

Velký aplaus sklidilo v sobotu odpoledne vystoupení Hradišťanu v čele s Jiřím Pavlicou. „A teď vám zahrajeme Vinařskou. Pro ty co neví, jak to chodí ve sklepě při ochutnávce vína. Vinař hostům nalévá a nalévá. A ráno vyjdou po schodech ze sklepa, pohladí je sluníčko a pak si nic nepamatují," bavil publikum Pavlica.

Ze sklepa do výklenku nebe vedou ty nejstrmější schody. „Jedním slovem super. Pavlica a Hradišťan jsou třída. Hudebně i textově. Koncert jsem si užil," hlásil při cestě domů z boskovického letního kina Mirek Nečas z Blanska.

Po Hradišťanu pak hrábla v sobotu večer do strun formace Třetí zuby. A pořádně zostra. Hned při druhé skladbě nasypala do publika baladu Aqualung od legendárních Jethro Tull.