Husí dobroty přilákaly v sobotu do Boskovic Petra Jocha s rodinou. „Zmínku o slavnostech jsme našli na jídelních stravenkách, tak jsme vyrazili na výlet. Začali jsme grilovaným sýrem a těšíme se na husu,“ řekl muž z Brna.

V zámeckém skleníku si lidé pochutnávali na tisícovce porcí. Na stole přistávala pečená husa se zelím a knedlíky. Kuchaři se nezastavili už od středy. „Husy nejdříve nakládáme do speciální směsy, ta ale zůstane tajemstvím. Pak je musíme péct alespoň tři hodiny. Pečínky připravujeme už od čtyř od rána,“ přiblížil šéfkuchař Jan Zouhar. Ten vládl v kuchyni základní školy v ulici Sušilově ještě s dalšími třemi kuchařkami. „V této sestavě pečeme už čtvrtý rok. Každý ví, co má dělat. Panuje tu dobrá atmosféra,“ pochvaloval si v sobotu Zouhar.

Plno bylo i v restauraci Makkabi. Tam si lidé rezervovali místo u stolu týden dopředu. „Na Husí slavnosti tu bývá narváno vždycky. Letos jsme hostům nabízeli husí paštiku s pečivem a zeleninou, restovaná husí játra, klasiku jakou je pečená husa se zelím a knedlíkem, dále pak pečenou husu se šouletem,“ prozradila servírka Anděla Němcová.

Šestý ročník akce zpestřilala nejedna novinka. „Lidé mohli hodnotit restaurace, jak si tam pochutnali. Dále si poprvé zatančili na husím country bále ve westernovém městečku,“ sdělil ředitel Kulturního zařízení města Boskovic Oldřich Kovář. Areál zámeckého skleníku zaplnily stánky s tradičními řemesly a dílnami. Na pódiu tam vystoupily kapely s dechovou hudbou, folkem či rockem. Děti potěšila nejedna klauniáda a pohádka.

V prostoru za muzeem lidé obdivovali živé drobné zvířectvo. „Před muzeem zhlédli výstavu historické a současné zemědělské techniky. Uvnitř muzea mohli navštívit výstavu Husa v mytologii. Dále si tam děti vyráběly věci z dýní a dalších plodů,“ pokračoval Kovář.

Podle něj Husí slavnosti Boskovickým připomínají časy, kdy v židovské čtvrti vykrmovali husy pro Vídeň.