Skládka ve Vavřinci se nachází na obecních pozemcích. „Ještě jsme to neodklidili, sháníme techniku. Ale do měsíce odpad zmizí. Na policii jsme to nenahlásili. Tato skládka je dnes v okolí Vavřince spíše výjimkou. Od té doby, co máme sběrný dvůr ve Veselici, většina lidí vyváží odpady tam," uvedl starosta Vavřince Miloslav Novotný.

Web upozorňuje také na nelegální skládku v Černé Hoře. Směrem na Býkovice leží od dubna různé plechovky od nátěrových hmot a pneumatiky. Městys ale o tom zatím neví. „Nikdo nám to nenahlásil. Pokud se tak stane, tak se tím samozřejmě budeme zabývat. Naposledy jsme měli větší černou skládku v naší obci zhruba před pěti lety, ale hned jsme ji odstranili," uvedl starosta Černé Hory Ondřej Měšťan.

Loni se velká černá skládka objevila za větrným mlýnem směrem k Macoše na okraji Ostrova u Macochy. Původně to bývala oficiální skládka, jenže někteří lidé tam i po jejím překrytí zeminou a zarovnání nadále vyváželi odpad. „Pozemky jsme prodali developerovi, který je plánuje zasíťovat pro výstavbu rodinných domů. To by zároveň mělo nelegálnímu navážení odpadu definitivně zabránit. Problém s černými skládkami ale již řešíme méně než v minulosti, protože obyvatelům zabezpečujeme dvakrát ročně svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu," přiblížil starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

Že nahlášená černá skládka nemusí být vždy skutečnou skládkou, dokazuje případ z Újezdu u Boskovic. „V kopečku směrem k sokolovně hraničí katastr Valchova s naší obcí. Tam se letos v zimě objevily skruže z kanalizace, protože tam odborná firma dělala opravy. Jenže nějaký pitomec to vyfotil a nahlásil jako černou skládku v naší obci. Proč se nás raději nezeptal, o co jde?" zlobil se starosta Újezdu u Boskovic Miroslav Odehnal.

Letovičtí před několika lety dokonce odklízeli větší množství vyhozených vepřových hlav. Proti původcům černých skládek se rozhodli bojovat fotopastmi. Podle starosty Letovic Vladimíra Stejskala je instalovali tam, kde se černé skládky opakovaly. „Snažíme se vše řešit v zárodku, aby to nepřerostlo do velkého problému," uvedl.

Fotopasti pomáhají velkou část případů odhalit. „Za loňský rok jsme vyšetřovali osm černých skládek, z toho šest jejich původců jsme vypátrali. Za založení černé skládky hrozí bloková pokuta do pěti tisíc korun, ve správním řízení pak až padesát tisíc korun," upozornil velitel letovické městské policie Jaroslav Halata.

O pořízení fotopastí uvažují i Kunštátští, ale spíše kvůli vandalismu než černým skládkám. „Zatím je to ale jen ve fázi úvah. V minulosti jsme větší černou skládku měli v lokalitě Podchlumí, kde někdo vyvezl stavební suť a bioodpad. Když se někde něco objeví, většinou jde o plastové láhve a několik pytlů s odpadem, které hned uklidíme," sdělil starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Přestože za založení černých skládek hrozí pokuty, přibývá jich. Zatímco v roce 2014 bylo v Česku evidováno osm set černých skládek, loni jejich počet vzrostl o tisícovku. „Jejich existenci lidé nahlašují stále častěji. S problémem nelegálně uloženého odpadu se nejvíce potýká Jihomoravský kraj a Středočeský region spolu s Prahou," uvedl Miroslav Kubásek z iniciativy ZmapujTo.cz.

Vedoucí blanenského odboru životního prostředí Pavel Konečný uvedl, že pokud se nelegální skládka objeví na soukromém pozemku, vlastník má povinnost ji uklidit. „Týká se to zejména odpadů s nebezpečnými vlastnostmi, jakými jsou například rozpouštědla barev nebo kyseliny. Pokud odpad není nebezpečný, nemůžeme vlastníka přinutit, aby jej odklidil. Pak třeba pneumatiky jen hyzdí krajinu a lidé k nim přihazují další a další odpad. Přitom dnes města a obce nabízejí tolik možností třídění odpadu, že k jeho pohození do přírody není důvod," sdělil Konečný.