Na dvouleté práci se podílí Místní akční skupiny Boskovicko PLUS, Partnerství venkova a Sdružení pro rozvoj Poličska. „Momentálně doděláváme informační cedule, dodáváme publikace do obcí a infocenter a dokončujeme dokumentaci," řekla manažerka projektu Olga Ondráčková. Databáze mapuje hrobová místa ve dvaačtyřiceti obcích. Na webových stránkách mohou lidé vyhledat na mapě hřbitova jednotlivé hroby, u každého z nich jména pohřbených, jejich data narození a úmrtí a nahlédnout na fotografie hrobu. „Informace o pohřbených osobách na jednotlivých hřbitovech je možné zveřejňovat, neboť na zemřelé se nevztahuje zákon o ochraně osobních údajů," vysvětlila Ondráčková.

Užitečná evidence

Tvůrci projektu udělali také softwarové licence pro správu hřbitova. Ty umožní obcím evidovat informace o jednotlivých hrobech i jejich nájemcích v elektronické formě, budou jim pomocníky v tvorbě řádů pohřebišť i sjednávání smluv.

Součástí projektu je i vydání publikace o hřbitovech. „Obyvatelé obcí se v knize dozví zajímavosti o místním hřbitově, které dosud neznali," sdělil Petr Dvořáček, který pro publikaci sbíral data. Vznikly také informační tabule, které jsou umístěny u pohřebišť s různými zajímavostmi, jež se týkají nejen slavných pochovaných rodáků, ale také unikátních staveb, kostelů a významných událostí.

Smyslem projektu je ukázat nový pohled na hřbitovy jako studnice historických zajímavostí. Vše stálo celkem asi čtyři miliony korun. Adresa webových stránek je www.hrbitovycr.cz.

MARIE TOMISOVÁ