Na horách přitom odborníci evidují zmrzlou vrstvu jen do hloubky pěti až deseti centimetrů. „Půda na jižní Moravě promrzá více hlavně v důsledku tenčí vrstvy sněhové pokrývky," vysvětlila Gražyna Knozová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Ze stejného důvodu půda promrzá více ve městech a na místech, kde se sníh odklízí.

Starosti působí dlouhodobé mrazy zemědělcům. Ty mohou potrhat kořeny rostlin, které tak nepřijímají vláhu a živiny. „Sice je to nezničí, ale je lepší, když rostliny před mrazem chrání alespoň dva centimetry sněhu. Jinak jsou na jaře oslabené," vysvětlil ředitel zemědělské společnosti Agro Stošíkovice na Znojemsku Libor Kahoun.

Přečtěte si také: Mrazy: rybáři denně sekají díry do ledu, ryby se nadechují jen párkrát za minutu

Půda na Znojemsku je podle něj také velmi suchá. Rostliny přitom vláhu potřebují i v zimě. „Proto budeme muset pět až deset procent řepky nejspíš na jaře zaorat," doplnil Kahoun.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Suché jaro může způsobit nejen nedostatek srážek, ale právě i zmrzlá půda. „Pokud se rychle oteplí, sníh roztaje příliš rychle a nestačí se vsáknout," konstatoval klimatolog Pavel Zahradníček z výzkumného ústavu pro studium globálních změn CzechGlobe.

Zmrzlá zem komplikuje také výkop hrobů. Na vyškovském hřbitově jsou však podle správce Jiřího Lelka připravení. „Hroby nám kope firma, která na to má speciální vybavení. V zimě využívají elektrická kladiva," přiblížil Lelek.

Přečtěte si také: Bruslaři a běžkaři obsadili zamrzlou přehradu. O svou bezpečnost strach nemají

Letošní zima podle odborníků ovšem nepůsobí žádné problémy klíšťatům. V mrazech naopak lépe přezimují a na jaře jsou aktivnější. Klíšťata navíc přenáší na člověka bakterie boreliózy, kterým chladnější teploty vyhovují. „Když je chladno delší dobu, nacházíme více drobných hlodavců nakažených bakteriemi lymské boreliózy," informovala výzkumnice Alena Žákovská z oddělení imunologie a fyziologie živočichů Masarykovy univerzity, která se věnuje výzkumu klíšťat již dvacet let.

Podle Oldřicha Šebesty z břeclavského pracoviště krajské hygienické stanice mráz nevadí ani komárům. „Za poslední roky jsme byli zvyklí na teplejší a suché zimy, takže jich nebylo tolik. Jak to bude vypadat letos, uvidíme. Bude záležet na tom, kolik roztaje na jaře sněhu," upozornil komárolog Šebesta.

ANNA TIŠNOVSKÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI