Do Kunštátu přijíždím těsně před obědem, kdy jsou ještě všichni u nedělní svíčkové nebo knedla, vepřa, zela. Kolegyně mě však varovala. „Počítej s davy lidí. V Kunštátě si vždy na jarmark objednají pěkné počasí a bude tam hlava na hlavě."

Nevěřil jsem. Jak jsem se spletl. Už první louka na okraji Kunštátu je beznadějně zaskládána zaparkovanými auty. Hlavní ulicí k náměstí Krále Jiřího proudí v neděli po jedenácté dopoledne stovky lidí. A sluníčko pěkně připaluje. Hned za zábranou u vstupu na jarmark, kterou okupuje v reflexních vestách pořadatelů místní omladina, mi padne do oka hora krásných hrnců, konví, korbelů a květináčů. Klikovská keramika ze Suchdola nad Lužnicí. „Do Kunštátu jezdíme hrozně rádi. Už jsme tady určitě alespoň po dvanácté. Je tady super atmosféra a fajn lidi," říká keramik Martin Hadrava a dodává, že keramiku vypalují v kasselské peci.

Po zhruba dvě stě metrech mě zcela pohltí mumraj na náměstí Krále Jiřího. Desítky stánků s keramikou. Hrníčky, talíře, svícny, vázy, hrnce. Ozdoby, plastiky, džbány. „Tatí, já nechci žádnej hrnek, ale trdelník," hlásí asi pětiletý klučík. „Dnes zde vystavuje 189 keramiků. Z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska," hlásí z pódia na náměstí konferenciér.

Dárky na Vánoce

Potkávám tři rozesmáté ženy se zaplněnými proutěnými koši. „Už jsme tady dneska podruhé. Ještě jsme nestihly obejít všechny stánky. Udělaly jsme si s kamarádkami dámskou jízdu. Naši chlapi doma hlídají děti," směje se Kateřina Podborská ze Šlapanic. A Jana Velenová dodává: „Na jarmarku v Kunštátu jsme poprvé. Počasí je parádní a keramika nádherná. Nakoupily jsme tu fůru dárků na Vánoce," dodává žena.

Na jarmark vyrazili i Blažkovi z Letovic. Se čtyřmi dětmi. „Už jsme zde poněkolikáté a rádi se na hrnčířský jarmark do Kunštátu vracíme. Loni jsme ale vynechali, protože se nám narodila dvojčata," říká Daniela Blažková.

Jdu se podívat do kunštátského infocentra, kde lidé hlasují o nejlepší keramický džbán. „Je tady vystaveno čtyřiačtyřicet džbánů. Zatím hlasovalo asi čtyři sta lidí," hlásí mi dívky u vstupu do výstavní síně. Svůj lístek házím do krásného tmavozeleného džbánu. Třeba vyhraje zrovna on. Na dně je jich ale spousta.

Pak zpět do víru jarmarku. Kupuji ozdobný zvonek v podobě kočky na kožené šňůrce. Když se mi ho podaří opět rozbít, nevadí. Na hrnčířský jarmark se totiž příští rok vypravím určitě znovu.