Vyhovět rodičům se rozhodli například představitelé Brna. „Všem provozovatelům jsme doporučili, aby dětská hřiště nezavírala. Já rodičům věřím, že opatření dodržovat budou. Kdybychom zavřeli dětská hřiště, děti s rodiči nemají kam chodit,“ poznamenal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Herní prvky ve městě dvakrát týdně čistí zástupci Veřejné zeleně města Brna pomocí parní tlakové myčky. „Umýváme veškerý mobiliář a písek horkou vodou. Přidali jsme infocedule o rozestupech,“ poznamenal ředitel firmy Jozef Kasala.

Jednotka intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Brno.
Plná JIP v Brně: převažují mladí pacienti. Přijde na řadu třídění jako za války?

Zpřístupnit hřiště se od středy rozhodli také v Břeclavi. „Spoléháme se na zodpovědnost obyvatel, kteří zváží bezpečnost prostoru a riziko nákazy,“ uvedli zástupci radnice.

Hřiště na jižní Moravě zavírá minimum obcí.Hřiště na jižní Moravě zavírá minimum obcí.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

Jinou zábavu než na pískovišti naopak musí hledat děti v Mikulově na Břeclavsku. „Taky jsme to malé nemohli vysvětlit, když jí celou zimu slibujeme, že až bude venku tepleji, půjdeme na hřiště,“ poznamenal na facebooku Václav Hortvík.

Radnice se podle místostarostky Sylvy Chludilové řídila doporučením vlády. „Je nám samozřejmě líto dětí, hodně jsme to zvažovali. Uvidíme, jak se bude situace celkově vyvíjet. Pokud dobře, zareagujeme na to,“ sdělila.

Ilustrační snímek.
Ivermektin do dalších nemocnic na jihu Moravy: čeká se na potvrzení ministerstva

V Blansku zůstala oplocená hřiště zatím zavřená. Podle mluvčí radnice Pavly Komárkové jsou totiž stále v zimním režimu. Volně přístupná hřiště nechali úředníci otevřená a vstupu příchozích nebrání. Mají však dodržovat vládní nařízení ohledně počtu lidí a používat respirátory.

Podobné je to i v Letovicích na Blanensku. „Oplocená hřiště jsou zavřená, ale vyhánět matky s dětmi z průlezek a skluzavek nám přijde absurdní, stejně jako hřiště ohraničovat páskou. Zatím nemáme signály, že by se v těch místech někdo srocoval. Spoléháme na selský rozum a zodpovědnost lidí,“ řekl místostarosta Radek Procházka.

JANA TOMALOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI