Houpačka, ze které vylézají kovové vruty, prohnilé desky dřevěných zvířátek, chatrná lana prolézaček. Na dětská hřiště ve městech na Blanensku si chodili hrát už rodiče. Dnešním normám však již nevyhovují. Rekonstrukci hřišť nebo stavbu nových tak zastupitelé měst pravidelně zahrnují do plánování rozpočtu. A nejinak tomu bude i v příštím roce. Ve městech totiž hřiště stále chybějí.

„Máme zpracovanou studii, podle které každý rok stavíme hřiště na místech, kde jsou nejvíce potřeba. Vyřešená už jsou hřiště v okrajových částech Boskovic, v Mladkově, ve Vratíkově a v Hrádkově, a v příštím roce bychom chtěli doplnil tak dva, tři prvky na dětské hřiště v Bačově,“ přiblížila místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Pokud zbudou Boskovickým v rozpočtu peníze, zamýšlí postavit nová hřiště i v samotném centru Boskovic. „Rozpočet na příští rok ještě není zpracován, ale výhledově uvažujeme také o tom, že bychom vybudovali dětské hřiště u Zámeckého skleníku a v Červené zahradě,“ prozradila starostka a doplnila, že peníze jdou také na pravidelné opravy po revizích, které provádějí na hřištích každoročně začátkem jara.

Statisíce nedávno vložili na nová dětská hřiště v Letovicích. Ta stávající tam totiž nevyhovovala zákonným normám a tak musela být zlikvidována.

„V průběhu posledních tří let jsme museli téměř všechna hřiště v Letovicích zlikvidovat. Vesměs byla totiž stavěna svépomocí, byla už zastaralá a na mnohých byly kovové hrací prvky, které nesplňovaly normy Evropské unie,“ přiblížil místostarosta Letovic Vladimír Stejskal.

Prázdná místa po prolézačkám ale letovických dětem nestačila a tak ve městě v posledních měsících nechali postavit nová hřiště hned čtyři. „Dvě jsme zaplatili z dotací MAS Moravský kras a otevřeli před prázdninami. Jedno z nich se skluzavkami a houpačkami je zaměřeno na děti do osmi let a druhé s lanovou pyramidou a horolezeckou stěnou pro děti do čtrnácti let,“ informoval Stejskal.

Další dvě hřiště museli už v Letovicích zaplatit z městského rozpočtu a otevřeli je koncem letošního září. „Dohromady stály šest set tisíc a narozdíl od dotovaných hřišť jsme je už nezamýšleli pro děti do určitého věku. Můžou si na nich hrát batolata i větší děti. Jsou tam skluzavky, houpačky, lezecká stěna i počítací tabule,“ vypočítával Stejskal a dodal, že i přes stavbu nových hřišť mají v Letovicích vytipovaných sedm dalších míst, kde ještě chybí.

Hřiště, na kterém z prolézaček desek vylézají vruty. Tyto problémy řešili v posledních dnech v Blansku. Hojně navštěvovaného hřiště v rekreační oblasti Palava, které není podle diskuze na stránkách města pro malé děti zrovna bezpečné, plánuje v nejbližších dnech jeho provozovatel Služby Blansko opravit.

„Na hřišti neprovádíme pravidelnou revizi, ale kontrolujeme je a spravujeme tehdy, kdy je to potřeba. Teď jsme museli s údržbovými pracemi počkat, až skončí na přehradě sezóna, ale provedeme je ještě na podzim. Natřeme a vyměníme dřevěné desky, dotáhneme šrouby a zkontrolujeme i pevnost spojů a lan,“ slibuje ředitel společnosti Radek Snopek.