Pozemky pod hřištěm jsou města. Budovy a vybavení hřiště pak patří státu. Na hřišti hospodaří státní příspěvková organizace Centrum služeb pro silniční dopravu. Areál pak má pronajatá blanenská Autoškola Pernica, která zajišťuje odborný výcvik školáků. „O pronájem hřiště a zajištění odborného výcviku dětí máme samozřejmě zájem i dál. Do areálu jsme investovali dost peněz. Opravili kruháč, značky, sekáme tam trávu a udržujeme ho. Opravujeme kola. Na výuku máme vyškolené pracovníky. Jezdí sem celý okres a bylo by špatné, kdyby na provoz hřiště nebyly peníze. Tak snad to bude fungovat jako dosud," řekl Zdeněk Pernica starší z blanenské autoškoly.

Podle blanenského starosty Ivo Poláka nebyl provoz hřiště v ohrožení. „Výcvik školáků bude autoškole nadále platit stát. My ročně na výuku dětí dáváme autoškole z rozpočtu padesát tisíc korun. Dalších patnáct tisíc korun na akce BESIPU," upřesnil Polák s tím, že město v budoucnu investuje do opravy plotu v areálu a likusáků.

Převod majetku

Dopravní výchovu dětí podporuje také kraj. Města na jižní Moravě dostanou letos na dopravní výchovu dotace přes milion korun. Děti ze základních škol z Blanenska jezdí na blanenské dopravní hřiště většinou dvakrát ročně. Školy mají výcvik zdarma v rámci výuky a platí si jen dopravu na hřiště. „Centrum služeb pro silniční dopravu nám nabídlo bezúplatný převod majetku. Budov a zařízení dopravního hřiště. Smlouvy ladíme. Vše by mělo být hotovo do začátku nového školního roku. Ještě přemýšlíme, jestli místo učebny v areálu nad hřbitovem, která není součástí převodu, nevyužijeme raději prostory základní školy v ulici Salmova," dodal Polák.

Ředitel Centra služeb pro silniční dopravu Dalibor Sadovský uvedl, že státní příspěvková organizace navrhovala převod majetku městu Blansku už v minulosti. Poprvé před osmi lety. „Město však tehdy nemělo peníze na opravu hřiště a z převodu sešlo. Krajský úřad Jihomoravského kraje a město Blansko nyní plánují rekonstrukci hřiště. Chtějí zlepšit výuku dopravní výchovy, což za současného majetkového uspořádání není možné," řekl Sadovský.

Další akce?

Dodal že převodem majetku dojde ke snížení administrativy a úsporám spojenými s provozem hřiště. Provozní náklady na chod hřiště, elektřina, voda a další jsou podle něj zhruba pětatřicet tisíc korun ročně. „V neposlední řadě může město po převodu majetku hřiště využít ke svým dalším akcím," poznamenal Sadovský.

Do Blanska jezdí na dopravní hřiště také školáci ze Sloupu. „Dopravní výchova je nezbytná a je dobře, že v Blansku dopravní hřiště funguje. My ho využíváme i při našem příměstském táboře. Osobně si myslím, že by důraz na dopravní výchovu měl být ve školách ještě větší," poznamenal ředitel sloupské základní školy Pavel Dočekal.