Technické služby Bučovice, které mají správu hřbitova na starosti, o problému ví. „Ano, místa na hřbitově ubývají. Snažíme se najít nějaké řešení,“ ujistil ředitel technických služeb, které jsou příspěvkovou organizací města, Pavel Klimeš.

Umělecký kovář z Křenovic Oldřich Bartošek.
Průvodce z Křenovic vyrábí mučicí nástroje a repliky vojenských děl

To slibuje v příštím roce. „Necháme zpracovat studii na rozšíření hřbitova. Předpokládáme, že dojde k navýšení kapacity o desítky hrobových míst ke spokojenosti všech,“ sdělil Klimeš.

Kde mají problém
· V Bučovicích je už hřbitov téměř plný, město plánuje jeho rozšíření o desítky nových hrobových míst.
· Ve Slavkově u Brna počítají do budoucna se stavbou nového hřbitova.
· Ve Vavřinci nový hřbitov právě vyrůstá, kapacita bude 350 hrobových míst.


Podobný problém řeší i ve Vyškově, a to na dvou ze tří hřbitovů, které město spravuje. Nedostatek se ale netýká hrobových míst, nýbrž kolumbárii, tedy prostor, kam se ukládají urny. „Na hřbitově v Dědicích nemáme prosklená kolumbária, ve Vyškově naopak není dost těch kamenných. Od roku 2015 tato místa neustále rozšiřujeme, na další snad dojde příští rok,“ vzkázala neurčitě Ivana Pokorná, která je správkyní pohřebišť města.

Ve Slavkově u Brna mají z celkem 950 hrobových míst volných už jen šestadvacet. Pokud i ta dojdou, je město podle jeho mluvčí Veroniky Slámové připravené situaci řešit. „Pro případ, že by nastal problém s nedostatkem míst na hřbitově, máme v územním plánu vyčleněný pozemek na vybudování dalšího městského hřbitova,“ přiblížila plánované kroky Slámová.

To ve Vavřinci na Blanensku hřbitov vůbec neměli a obyvatelé desítky let pochovávali své blízké ve vedlejších vesnicích. To se ale brzy změní. Vedení obce se totiž rozhodlo vybudovat na okraji vesnice nový hřbitov. „Má být hotový do konce roku. Věřím že se ho podaří dokončit včas. Vejde se do něj tři sta padesát hrobů. Vše platíme z obecního rozpočtu,“ řekl tamní starosta Miroslav Novotný. Zřízení hřbitova vyjde obec na na sedm a půl milionu korun.


Ilustrační foto.
Opravy rozbitého průtahu přes Ivanovice začnou na jaře. Vyjdou na třicet milionů