„Očekával jsem, že získáme čtyři mandáty. Osm je příjemné překvapení. Předvolební období bylo od ostatních kandidátů férové a chci jim poděkovat. Není jednoduché sestavit kandidátku a jít něco dělat pro lidi,“ uvedl krátce po volbách Pilát.

Volby vašemu sdružení daly do rukou všechny trumfy…

Chtěl jsem pokračovat ve složení, v jakém jsme tady něco tvořili posledních osm let. Hrát si na vítěze a něco diktovat není nikdy dobrá cesta. Není to jen o starostovi a místostarostovi. Potřebujete tým lidí, kterým půjde o společnou věc. A mnoho lidí z města, kteří nám svou prací pomáhají.

Místostarostou tedy zůstává Jiří Němec ODS. Byla to jasná volba?

Už jsme o tom jednali před ustavujícím zastupitelstvem. Vzájemná spolupráce fungovala dobře. Stejně jako v radě a komisích.

Můžete nastínit, na co se v nejbližší době ve městě zaměříte?

Mezi hlavními problémy je parkování. V ulici Sadová v sídlišti Horka je místostarostou Němcem připravený projekt až na sto čtyřicet parkovacích míst. Další jeho připravovanou akcí je rekonstrukce Domu služeb v sídlišti Ptačina. Dostane nové opláštění či terasu tak, aby budova měla moderní vzhled. Chceme se také podílet na opravě silnice na Útěchov a připravujeme stavbu parkoviště u vlakového nádraží.

Ilustrační foto.
Jako 16 tisíc aut. Přetížený kamion devastuje silnice. Nadváhu má každý druhý

Příští rok se mají dělníci pustit také do přístavby dalšího patra v Základní škole Ronovská…

Ano, jedná se o investici za bezmála třicet milionů korun. Ve škole zřídíme odborné učebny, bude tam bezbariérový přístup, internetové připojení a v okolí školy nová zeleň. Čtyřiadvacet milionů korun pokryjí dotace. O ně máme zažádáno, stejně tak na přístavbu v mateřské škole v ulici Petra Jilemnického. Tam chceme rozšířit kapacitu o dvě třídy a šestapadesát míst.

Souvisí to nějak s plánovanou výstavbou nových bytů v Adamově?

Částečně ano. V základní škole problémy s kapacitou nemáme, tam se jedná o modernizaci učeben a zlepšení zázemí. V mateřské škole je to jiné. I když populační vývoj ve městě se těžko odhaduje. Některé rodiny mají dvě nebo tři děti, některé žádné. Každopádně chceme být připraveni a mít dostatečnou kapacitu.

Kolik bytů se má v budoucnu v Adamově stavět?

Jeden developer staví byty z areálu bývalých jeslí právě v Ronovské ulici. Záměr na bytovou výstavbu mají také noví majitelé bývalého obchodního domu na Smetanově náměstí a ve výškové budově bývalých Adamovských strojíren u fotbalového hřiště. Celkem se jedná asi o sto padesát bytů. Tyto dva projekty jsou zatím ve fázi změny v územním plánu.

Recesistické sdružení Všehoschopní z Hustopečí v krojích dobyli Lysou horu.
Lysou horu dobyli Všehoschopní pěšky v krojích. Nesli si i březovou májku

Před časem skončilo v Adamově několik zubařů a řada pacientů měla problém přehlásit se k jinému. Dost praktických lékařů je ve městě také v důchodovém věku. Hodlá to radnice řešit?

Tato otázka se mě velmi nepříjemně dotýká. Z mého pohledu je to systémový problém naší republiky. Ministerských úředníků a pojišťoven. Ne města. A za tím si stojím. Jakékoliv pobídky a dotace ze strany města jsou špatnou cestou a nic neřeší. O to, aby lidé měli dostupnou lékařskou péči, se musí v prvé řadě postarat stát.

Hodně lidí kritizovalo také investici do zchátralého adamovského koupaliště. Jak ji zpětně vnímáte?

Měli jsme dvě možnosti. Buď koupaliště zavřít a nechat zavést hlínou, nebo ho opravit a dál provozovat. Oprava sice byla nákladná, ale z mého pohledu to byl krok správným směrem. I když koupaliště bude vždy ztrátové, je to služba pro lidi.

Jak reagujete na to, že Adamov je poměrně často označován za jedno z nejošklivějších měst na jižní Moravě?

Takto ho většinou označují lidé, kteří tu nebydlí a městem jen projíždějí. Nebo si ho pamatují ještě z doby, kdy zkrachovaly Adamovské strojírny. Areál je už nyní téměř celý obsazený a noví vlastníci investují do oprav. To samé společenství vlastníků bytových domů ve městě. A stejně tak se snažíme i z pozice města.

Roman PilátO něm: Třiačtyřicetiletý Roman Pilát je ženatý a má čtyři děti. Vystudoval daňové poradenství na Podnikatelské fakultě VUT v Brně. Je majitelem firmy, která se zabývá informačními technologiemi. Osm let je starostou města Adamova.
Kde se prochází: Na procházky mu moc času nezbývá. Lidé ho spíš potkají v autě. Když zbude čas, spíše si jde zahrát tenis či šipky.
Kde odpočívá: Na dovolené a na zahradě.

Oborský rybník v Černé Hoře.
Nový revír v Černé Hoře potřebuje vodu a také čas