Od desíti hodin večer do čtyř hodin v noci. Taková je v pátek a sobotu otevírací doba oblíbeného klubu Mlýn v blanenské části Dolní Lhota. Tamní obyvatele rozčiluje chování jeho návštěvníků. Ti se totiž navzdory pokročilé hodině srocují kolem budovy, baví se při hlasité hudbě linoucí se z autorádií a nezřídka poškodí také cizí majetek. Sousedům klubu už došla trpělivost. Podali stížnost na radnici. Chtějí, aby jim pomohla městská policie.

Pod žádostí, jejíž kopii má redakce Blanenského deníku Rovnost k dispozici, je na prvním místě podepsaná Zlatuše Krejčí. Sama totiž bydlí v těsné blízkosti Mlýnu. „Podpisová listina není v žádném případě namířená proti klubu samotnému nebo jeho provozovatelům. S nimi žádné problémy nemáme a jejich podnikání respektujeme. Štve nás způsob, jakým se chovají návštěvníci, a to třeba i poté, co hudební produkce v klubu skončí," tvrdí pětatřicetiletá žena.

Důvodů k nespokojenosti má několik. „Mou rodinu i lidi z našeho nejbližšího okolí rozčiluje, když se v noci z několika míst zároveň ozývá hudba z autorádií. Hosté klubu kolem sebe navíc pohazují lahve od alkoholu a jiné odpadky, pokřikují na sebe, ťukají spícím lidem na okna nebo na ně zvoní. Když je někdo napomene, jsou drzí a často se dokonce mstí. Několikrát už jsme měli poničený plot," vyjmenovala Krejčí.

Patnáct taxíků

A korunu podle ní všemu nasazují vozy taxislužeb, které přijíždějí pro návštěvníky klubu. „Kolem čtvrté hodiny v noci to vypadá, jako by před naším domem měli nějaké oficiální nástupní místo. Často se jich sem sjede třeba patnáct. V podobné atmosféře se skutečně spát nedá," podotkla žena z vesnice.

Provozovatel Mlýnu Viktor Flek jakoukoli svou vinu popírá. „Od nás žádný hluk nejde, protože máme hudební produkci nastavenou tak, aby ven nepronikla. Často se dokonce stává, že k nám někdo přijde, a než vstoupí do sálu, ani nepozná, že už jsme začali," naznačil provozovatel klubu.

Problémů, které návštěvníci jeho zařízení sousedům způsobují, si však je vědomý. „Je logické, že si venku povídají. Jsou to přece jen lidi, kteří se chtějí po pracovním týdnu pobavit. Ale vím, že to někdy přehánějí. I nám samotným to občas vadí, ale my s tím nic nenaděláme. Fungujeme tady už deset let a problémy začaly až teď. Stává se, že k nám přijdou mladiství z některé z okolních vesnických zábav a dožadují se vstupu do klubu. A když se jim to nepodaří, začnou si vylívat zlost na nás," přiznal Flek.

Klub Mlýn v Dolní Lhotě.

Klub Mlýn v Dolní Lhotě. FOTO: Deník/Leona Paroulková

Podle ředitele blanenské městské policie Martina Lepky se nejedná o problém pouze tohoto klubu. „Hluk k podobným podnikům svým způsobem patří. Právě z Dolní Lhoty k nám však v poslední době přichází nejvíce stížností. Proto se na tuto lokalitu více zaměříme," oznámil šéf strážníků.

Listina s podpisy tamních obyvatel už se k němu dostala. „Je napsaná rozumně. Lidé v ní vysvětlují problém a po nás žádají pouze to, abychom k jejich domům v nočních hodinách častěji jezdili. A to taky uděláme," přislíbil Lepka.

O problémech lidí bydlících v části Dolní Lhoty se doslechl i blanenský starosta Lubomír Toufar. „Stížnost jsme předali městské policii, tak snad její aktivita pomůže k nápravě. My to zatím nijak řešit nemůžeme, protože se jedná o hudební produkci v uzavřených prostorách, která tím pádem není v rozporu s naší vyhláškou," upozornil blanenský starosta.

Podnapilí hosté Mlýnu se od klubu příliš nevzdalují. „Já bydlím na druhém konci Dolní Lhoty, a i když se o dění u nás zajímám, osobně jsem se s tímto problémem nesetkala," nechala se slyšet například Ludmila Stříbrcká.