Podle jeho slov klesly tržby v jeho podniku kvůli prohibici za poslední týden o více než polovinu. „Mám zavedenou hospodu na tom, že štamgasti pijí rum, režnou, zelenou a vodku. Teď mám poloprázdnou hospodu. Na pivu nemám tak vysokou marži jako na tvrdém alkoholu. Takže v podstatě nic nevydělám. Od minulého víkendu je tady poloprázdno," poznamenal Sobotka s tím, že pokud bude podobná situace ještě několik týdnů, bojí se krachu.

Hosty se snažil nalákat na burčák a víno. Ovšem bez valného úspěchu. „Tady byli chlapi vždycky zvyklí pít režnou nebo rum. Koktejly jsem ani nezkoušel. Ty by mně vylili rovnou na hlavu," poznamenal Sobotka.

Obdobně se k prohibici vyjádřil i majitel diskotéky Fabrika Club v Letovicích Jaroslav Rác. „Tržby jsou třetinové. Vstupné na naše akce je většinou do padesáti korun. Zdražit nemůžeme. Lidi by šli jinam. A z toho ochranku, dýdžeje a provoz nezaplatíme. A to ještě neplatíme nájem, jsme totiž ve svém. Teď tady lidi pocucávají jedno pivo celý večer. Podle mě, pokud se prohibice potáhne, spousta klubů zkrachuje," řekl Rác.

Alois Oujeský prodává v Boskovicích dlouhá léta víno. Prohibice mu však davy nových zákazníků do jeho vinotéky v posledních dnech nepřilákala. „Mám svou stálou klientelu, které naše vína chutnají a chodí do vinotéky pravidelně. Pochybuju, že lidé, kteří jsou zvyklí pít tvrdý, alkohol, teď budou kupovat víno ve velkém. Sice jistý nárůst prodeje vína jsem zaznamenal, ale není to nijak dramatické. Spíš je to spojené s tím, že se teď prodává burčák," dodal majitel boskovické vinotéky.

Policisté budou v regionu i nadále prodejce tvrdého alkoholu kontrolovat, jestli neporušují zákaz jeho prodeje. Celníci zkontrolovali v posledních dnech čtyřiapadesát provozoven na Blanensku. „Majitel jedné z restaurací neprokázal původ u šestilitrového barelu vodky a Tuzemáku. Nepředložil doklady. Z barelů jsme odebrali vzorky alkoholu," uvedla tisková mluvčí z brněnského celního ředitelství Lada Temňáková.

Na Blanensku se od minulého týdne zatím objevil jen jeden případ otravy metanolem z pančovaného alkoholu. V boskovické nemocnici od soboty pečují o osmatřicetiletého muže, který si koupil přes internet pančovanou slivovici. Od jejího vypití je v kritickém stavu. Dostal potřebné léky a byl v umělém spánku. Teprve řada vyšetření prokáže, zda otrava metanolem nebude mít trvalé následky. „Ke zdravotnímu stavu tohoto muže vám nemohu nic říct. Jeho rodina si to nepřeje," řekl jednatel boskovické nemocnice Rostislav Verner.