Na Vyškovsku nyní hygienici evidují osmnáct set nemocných na sto tisíc obyvatel, takže okres o stovku překročil hranici pro chřipkovou epidemii. Potvrdila to Renata Ciupek z krajské hygienické stanice. „Přestože počet nemocných stoupá, převažují zatím nechřipkové virózy. Blanensko je na tom podstatně lépe než Vyškovsko. Z celkového počtu tisíce sedmdesáti nemocných jde o chřipku pouze ve čtyřech procentech případů, na Vyškovsku je jich asi desetina,“ vyčíslila hygienička.

1800
nemocných s chorobami dýchacích cest na 100 tisíc obyvatel evidují nyní hygienici na Vyškovsku, na Blanensku je to 1070 pacientů. Asi 10 procent nemocných na Vyškovsku a 4 procenta na Blanensku trpí chřipkou typu B

Doplnila, že nejvíc nemocných přibývá právě mezi dětmi a dospívajícími. To potvrdila vyškovská praktická lékařka pro děti a dorost Jarmila Eimová. „Už třetí týden počet pacientů stoupá. Nejde o chřipku, ale záněty průdušek, středního ucha, v některých případech i zápal plic,“ okomentovala.

Zkušenost s nemocí má i Lucie Pospíšilová z Vyškova. Obě její děti jsou nemocné. „Kluci měli horečky a třesavku. A podle toho, co slyším od ostatních matek, nejsou jediní. A myslím, že to bude ještě horší,“ řekla Pospíšilová.

Ilustrační foto
Chřipka sílí a nemocných přibývá. Zavírají školy i nemocnice

Podle odborníků ale zlepšení nastat může. „Doufáme, že nadcházející jarní prázdniny situaci obrátí k lepšímu,“ vzkázala Ciupek.

Je optimistická také v případě šíření skutečné chřipky. „Podle laboratorních vyšetření šlo doposud o chřipku typu B, která nemá tak dramatické epidemické šíření jako typ A. Pokud se situace nezmění, vidím to příznivě,“ potvrdila Ciupek.

Pokud už člověk chřipku dostane, radí praktický lékař Ivo Procházka z Jedovnic na Blanensku klid a dostatečný příjem tekutin. „K léčivům je možné přidat i vitamíny, med nebo zázvor. Důležité je také často větrat,“ doplnil Procházka.

Zákaz návštěv kvůli epidemii zatím nemocnice nezvažují.

PETR KOUDELKA
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Prohlídka Olympijského parku na brněnském výstavišti za přítomnosti předsedy ČOV Jiřího Kejvala.
Olympijský festival v Brně: start za sedm dní, nabídne cestování vlakem zdarma