Členové politického hnutí Ano 2011 v Boskovicích brojí proti stavbě sportovní haly na tamní ulici Slovákova. Podle nich je projekt sportovní haly pro Boskovice příliš drahý. Nelíbí se jim ani umístění stavby kvůli nestabilnímu geologickému podloží. O situaci hodlají informovat obyvatele Boskovic. V pondělí tak svolali první besedu s občany a opozičními zastupiteli města.

Podle starosty Boskovic Jaroslava Dohnálka město v těchto dnech spouští výběrové řízení na zhotovitele nové sportovní haly. „Všechny koaliční strany měly totiž stavbu sportovní haly ve svém volebním programu," řekl Dohnálek.

Předseda oblastní organizace Ano 2011 Vladimír Jakubec se ale domnívá, že je více než padesátimilionová investice do nové sportovní haly na ulici Slovákova v této době špatným krokem. „V Boskovicích jsou momentálně úplně jiné priority než stavba sportovní haly. Například to, že město letos od státu dostane o pět milionů korun méně na provoz domova důchodců a dalších sociálních služeb, přičemž už nyní je problém standard sociálních služeb v Boskovicích vůbec udržet. Peníze nejsou ani na další potřebné věci," řekl Jakubec.

Podle něj bude drahý i samotný provoz haly. „My bychom byli rádi, kdyby tady sportovní hala stála, problém ale je, že na ni Boskovice nemají peníze," podotkl Jakubec.

Špatné umístění

Místopředseda místní organizace Ano 2011 Michal Bělský upozornil i na technické problémy spjaté se stavbou sportovní haly. „Na tom, že v Boskovicích není sportovní hala, město určitě tratí co se týče kolektivních sportů a podobně. Nejsem ale stoprocentně přesvědčen, že by měla hala stát na ulici Slovákova. Je to geologicky nestabilní prostor," řekl Bělský.

Podle něj je lepší lokalitou pro stavbu sportovní haly boskovický areál Červená zahrada. „V tomto areálu je možnost řešit sportoviště v Boskovicích komplexně. Už asi před patnácti lety byla vypracována studie, která doporučuje, aby všechny sportoviště byly koncentrovány do jednoho místa. To by totiž vyhovovalo jak z logistického, tak z praktického hlediska. Místo toho Boskovice od areálu ustupují, sportoviště chátrají kvůli nedostatku peněz a chce se stavět drahá hala na jiném místě," vysvětlil Bělský.

Členové politického hnutí Ano 2011 tak vyzvali opoziční zastupitele, aby se společně s nimi pokusili stavbu nové sportovní haly v Boskovicích zastavit. „Je třeba si ale uvědomit, že ačkoliv opozice hlasovala proti, je už schválený rozpočet, v němž se s halou počítá. Je tedy otázka co udělat proti stavbě haly dál," reagoval opoziční zastupitel Milan Kolínský.

Podle Jakubce je řešení v informovanosti obyvatel Boskovic a v jejich zapojení se do dění ve městě. „Je zapotřebí, aby si občané sami určili, jestli tady halu chtějí stavět, nebo ne, a je zapotřebí, aby se ozvali například jako v případě Dinoparku. Jedná se totiž o jejich peníze. První naše beseda s občany byla spíše komornější, budeme v nich ale pokračovat a chceme je více dostat do povědomí občanů," řekl Jakubec.