Dodal, že v této oblasti monitorují dva páry sokolů, které se chystají zahnízdit. Jeden na Býčí skále a druhý, stejně jako loni na utajované lokalitě. „Pár sokolů na Býčí skále je hodně aktivní. Tokat začal už koncem února. Fotopast zachytila, že samice druhého páru je pták před lety okroužkovaný v Maďarsku. Na hnízdiště v Moravském krasu se vrací opakovaně,“ řekl René Bedan, jenž pohyb sokolů v této lokalitě sleduje a vzácné ptáky fotografuje.

V Moravském krasu sokoli před třemi lety zahnízdili bezmála po půl století. Loni se tam usadily dva páry. Dohromady vyvedly osm mláďat. Rok předtím pět a v roce 2016 tři. „To, že se sem vrací hnízdit dva páry, je úžasné. Není vyloučeno, že jich může být časem víc,“ dodal Bedan.

Obě hnízdiště budou pod dohledem. V hlídaném prostoru se budou pohybovat strážci přírody. S ochranou lokalit jim pomohou jeskyňáři a fotopasti. „Je to potřeba, protože řada lidí zákaz vstupu porušuje. V minulosti jsme museli pokutovat třeba tři ženy, které se dostaly nad hnízdo sokolů. Věděly, že se tam nesmí. Tvrdily, že když budou potichu, nic se nestane,“ poznamenal Mezera.

Tři památky z Blanenska chtějí uspět v tradiční soutěži Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2018. Na snímku kostel sv. Jiří v Bořitově.
Kostel nebo zemědělský dvůr? Opravené památky z Blanenska soutěží o cenu