Nadšenců jako on je ale mnohem víc. Pohybují se například na polích, která obhospodařuje agrární družstvo Agrospol Knínice u Boskovic. „Nedávno jsem viděl asi dva nebo tři. Nepřekážejí nám, protože hledají na polích, která jsou už po sklizni. Škodu nám nedělají," uvedl ředitel společnosti Ladislav Menšík.

Oblíbeným místem hledačů pokladů je i okolí zámků. Láká je například ten v Letovicích. A jeho majitel Bohumil Vavříček tuší proč. „Prakticky pořád tady někdo něco hledá. Podle různých indicií by mělo být kolem skal pod zámkem alespoň pět velkých pokladů, nejspíš mincí. V padesátých letech minulého století tady komunisté našli místnost celou zazděnou stříbrem. Byl toho alespoň náklaďák," sdělil Vavříček.

Ani jemu hledači nevadí. „Většinou najdou jen šrot z války. Pokud by objevili něco většího, stejně bych se to nedozvěděl. To se ale povede jen jednomu z milionu," ví Vavříček.

Ti, kteří se detailněji zajímají o historii, míří někdy také do Kunštátu. Podle kastelána tamního zámku Radima Štěpána nejčastěji prozkoumávají svah v okolí zámecké střelnice. „Většinou objeví třeba kulky z přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Většina je ale slušná a předem nám nahlásí, že jdou něco hledat. Někteří spolupracují i s muzei a dalšími institucemi," sdělil Štěpán.

Různé předměty mohou vydat třeba i soukromé zahrady. Nejčastější jsou nálezy munice z druhé světové války. „Zrovna nedávno nás kontaktoval jeden muž s tím, že má na zahradě zakopanou munici a kvůli tomu nemůže stavět bazén," řekl mluvčí blanenské policie Petr Nečesánek.